Куповина акција ХЛТ-а чист губитак

Небојша Томашевић
Куповина акција ХЛТ-а чист губитак

Бањалука - Оптужено Друштво "Актива инвест" из Бањалуке и бивша четири инвестициона менаџера овог друштва су куповином акција Фонда заједничког улагања ХЛТ из Подгорице за рачун "ВБ фонда" из Бањалуке остварили губитак.

Ово је у бањалучком Окружном суду на суђењу оптуженима казала вјештак тужилаштва економске струке Ката Шкарић- Јовановић из Београда.

Осим "Активе инвест" у овом случају оптужени су некадашњи директор овог друштва Срђан Праштало те менаџери Витомир Јоксимовић, Никола Јововић и Владимир Глишовић.

Вјештак Шкарић-Јовановић објаснила је да је емитент чије акције су куповане "ХЛТ фонд" биљежио губитке и да се то могло знати.

- Од  2008. па до краја 2011. године падала је вриједност "ХЛТ фонда" и губио је капитал. Куповина њихових акција била је велики ризик. Због тога одлука "Актива инвеста" да током октобра и децембра 2010. године купи акције за рачун "ВБ фонда" није била економски утемељена. Куповином акција остварен је губитак једнак уложеном. "ВБ фонд" који је у посједу тих акција неће моћи повратити новац јер су акције сада безвриједне и нико их неће - објаснила је Шкарић-Јовановић.

Праштала и остале Специјално тужилаштво РС терети да су несавјесним пословањем приликом куповине акција "ХЛТ фонда" оштетили инвестициони "ВБ фонд" за око 400.000 КМ. Праштало је оптужен и за закључење штетног уговора. Оптужени су ова дјела починили током октобра и децембра 2010. године, а у то вријеме су радили за друштво "Актива инвест", које је управљало "ВБ фондом".

Одбрана оптужених је приговорила исказу овог вјештака јер није све чињенице узела у обзир и могућност да акције "ХЛТ фонда" порасту и буду продате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана