Крехо затражио да се прекине издражавање казне

Aгенције
Крехо затражио да се прекине издражавање казне

Сарајево - Након што је Суд БиХ дозволио да буде поновљен кривични поступак у корист осуђеног Горана Дамјановића и одредио нови главни претрес, његов адвокат Сенад Крехо затражио је да му се прекине издржавање казне до нове одлуке Суда БиХ.

Након пресуде Европског суда за људска права у случају "Мактоуф и Дамјановић", Суд БиХ донио је одлуку да суђење за ратне злочине буде поновољено, с тим да се овај пут мора примијенити Кривични закон СФРЈ.

"Затражио сам од Суда БиХ да му се прекине издржавање казне до доношења нове одлуке. Суд би о томе требало да донесе своју одлуку прије заказивања главног претреса", рекао је Крехо Срни.

Крехо очекује да Суд БиХ испоштује пресуду суда у Стразбуру, односно да примијени Кривични закон СФРЈ, према којем је најмања казна пет година затвора, с тим да се та казна може и ублажити.

"Ублажавање казне зависи од олакшавајућих околности које су биле у вријеме извршења дјела. У том кривичном дјелу није било смртних посљедица, што ће Суд морати уважити", рекао је Крехо.

Адвокат Дамјановића тврди да се пресуда из Стразбура може и мора примијенити и на остале који су осуђени за ратне злочине.

Горан Дамјановић је осуђен на 11 година затвора због ратног злочина против цивилног становништва у сарајевском насељу Бојник и тренутно је на издржавању казне у Фочи.

Према одлуци Уставног суда БиХ, његовом брату Зорану Дамјановићу Суд БиХ такође ће обновити претрес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана