Ковачевићу десет година затвора за убиство комшије

Агенције
Ковачевићу десет година затвора за убиство комшије

Сарајево - Вијеће Кантоналног суда Сарајево (КСС) данас је изрекло пресуду којом је на десет година затвора осуђен Бранко Ковачевић (63), оглашен кривим за убиство комшије Мустафе Гујића (51), 20. јануара ове године у сарајевском насељу Али-пашино Поље.

Суд је утврдио да је кривично дјело почињено на начин како је то описано у чињеничном супстрату оптужнице, а према којој је убиство почињено у стубишту зграде на Тргу ЗАВНОБиХ-а на броју 15, у сарајевском насељу Али-пашино Поље, тако што је окривљени Ковачевић након вербалног конфликта с Гујићем, из свог стана узео кухињски нож којим му је нанио смртоносну повреду у предјелу грудног коша.

Како је у образложењу првостепене пресуде навео предсједавајући Судског вијећа, судија Јасенко Ружић, Суд је искључио могућност да се у овом случају радило о убиству на мах, одбацујући тезу одбране у том погледу, а с обзиром на упорност коју је окривљени испољио приликом извршења кривичног дјела.

Приликом одмјеравања висине казне ( за кривично дјело убиство према члану 166. став 1. КЗФБиХ запријећена је казна од пет до 20 година затвора), Суд је имао у виду олакшавајуће околности на страни окривљеног - његово понашање прије и након извршења кривичног дјела, те чињеницу да раније није осуђиван.

У издржавање казне, под увјетом да она постане правомоћна, окривљеном ће се урачунати вријеме проведено у притвору од 20 јануара.

Окривљени у складу са судским рјешењем остаје у притвору, а трошкове поступка сноси Суд, док се породица оштећеног упућује на парницу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана