Кестнеру условна казна од 18 мјесеци затвора

Г. О.
Кестнеру условна казна од 18 мјесеци затвора

Хоф - Срећко Кестнер из Црне Горе послије изручења из БиХ осуђен је у Земаљском суду у њемачком граду Хоф на условну казну од 18 мјесеци затвора због шверца цигарета, а која се неће спровести ако не понови кривично дјело.

Њему је изречена и условна казна у износу од 30.000 евра, пренио је њемачки лист "Аугсбургер аллгемеине".

Њемачки медији су пренијели да је у процесу било ријечи једино о прекршајима из 1992. године, који се тичу кршења ембарга уведеног против тадашње Југославије, а Кестнер је на рочишту признао кривицу. О самом шверцу цигарета није расправљано у том процесу. Оптужени је објаснио да је организовао транспорте цигарета из Холандије преко Њемачке за Црну Гору и да је за то добио 12.000 долара.

Кестнер је на суду изјавио да му је жао што је то радио и рекао и да раније није признао да се бавио шверцом, јер није хтио да остави саме своју супругу и троје дјеце.

У суду у четвртак није поменут ниједан саучесник, иако је у прошлости Кестнер означавао Мила Ђукановића као правог кума шверца цигарета.

- О томе оптужени у Хофу није рекао ни ријеч - пишу медији из Њемачке и подсјећају да се против Кестнера истрага води више од 20 година.

Штета од шверца цигарета била је најмање десет милијарди евра. Годинама су цигарете транспортоване из Западне Европе у Црну Гору, која је тада припадала Југославији, а одатле преко Јадрана за Италију и назад у Западну Европу.

Њемачки инспектори који су радили на случају тврде да нису могли да подигну оптужницу из политичких разлога, јер неко није хтио Ђукановићу да прави проблеме.

Кестнер је ухапшен 31. јула ове године на граничном прелазу у Градишци по потјерници Интерпола из Висбадена, а изручен је дан прије пресуде. Према писању медија, он ће у Њемачкој бити главни свједок против дуванске мафије, а спомињао се и као главни сарадник Станка Суботића Цанета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана