Каркин оспоравао исказе свједока Зековића и Календера

Klix.ba
Каркин оспоравао исказе свједока Зековића и Календера

Сарајево - Адвокат Фахрија Каркин, који брани Зијада Турковића данас је у Суду БиХ наставио са давањем завршне ријечи, а своје излагање ће наставити и сутра.

Цијело данашње рочиште Каркин је говорио о анализама исказа које су током истраге давали Емир Зековић и Исљам Календер. Према његовим ријечима, Зековић је дао седам, а Календер 23 исказа, прије него су као свједоци саслушани у судници, а то је било потребно како би се они ускладили.

"Прва два исказа која је Зековић дао сто посто иду у корист Зијада Турковића. Зековић је прву изјаву дао у IV полицијској управи и пријавио је свог зета Календера јер га се боји, страх га је за своју сестру, своју породицу, боји се да им не одузме кућу и остави их на улици. Нема ту нигдје Зије, ко што га и није било. Тада, међутим, Календер брани себе од Зековића и напада Зику. Задњи Зековићев исказ требао је сабрати све његове раније изјаве, али је направљен без икакве аналитике. Зековић одједном почиње теретити Турковића, након што је сазнао причу свог зета, те се одједном мој клијент појављује у причи након пљачке 2,5 милиона марака, а претходно је рекао за Календера да је све испланирао", наводи Каркин, те наглашава да се пресуда не може градити на оваквом исказу, макар она била и ослобађајућа.

Пуно више времена Каркин је потрошио на анализе и читања Календерових исказа, те напоменуо да је 23 пута саслушаван и сваки пут је нешто ново уграђивао, додавао Турковића. Његови искази су, наставља адвокат, различити од оних које су дали његов шура Зековић и Сеад Думањић.

"Тражим од Вијећа да не вјерује Календеру, јер су његови искази лажни и не уклапају се у доказе. Како Суд може повјеровати особи која је у више наврата осуђивана. На прво тужитељево питање у судници је изрекао двије лажи. Рекао да је у БиХ дошао 2002. године из Њемачке, гдје је имао грађевинску фирму. Није тачно. Депортован је из Њемачке због посла са дрогом, а то не подразумијева добровољни долазак. Није имао никакву грађевинску фирму, имао је фирму за дрогу. Он другачије и не размишља, већ да се врати у затвор. Већ је био осуђен на 11 и по година и његова способност је што је одлежао много казни", навео је, између осталог, Каркин, те набрајао дијелове изјава у којима терети Турковића, те појаснио да их је свједок наново измишљао.

Даље Каркин тврди да је Календер Турковићу на терет покушао ставити бројна друга дјела која нису обухваћена оптужницом, попут убиства Емира Хаџића у Мостару, али да му ни тужитељ није повјеровао, те да је свједок покајник измишљао имена особа којима је оптужени продавао веће количине дроге.

"Тврдња Тужилаштва да је сукоб између Дарке Елеза и Турковића настао због подјеле територије око рапарчавања дроге није тачна. Нема доказа да је сукоб настао због тога. Не постоји сукоб, већ напад на новинарку која је само радила свој посао. Са друге стране, ни тврдња коју је Календер изнио у судници нити је тачна, нити је онаква како је заступа Тужилаштво. Календер је говорио да је Елез оптуживао Зику и Ђорђа Ждралу да рекетирају Саву Томашевића, власника Тржног центра Том. Па је наводно Елез и назвао Турковића и рекао му да зна да је тај дан сједио у Тому. Календер прича како је тада Елез дао 40 дана живота Турковићу, а овај њему 20 дана јер има своје људе и у Београду. Да Календер није у праву показао је Елезов исказ", навео је, између осталог, адвокат Каркин.

Суђење се наставља и сутра, када је планирано да Турковићева одбрана настави са давањем завршних ријечи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана