Јовићу година затвора због мита од 1.000 евра

Небојша Томашевић
Јовићу година затвора због мита од 1.000 евра

БАЊАЛУКА - Бивши шеф добојског одјељења у Министарству за избјеглице и расељена лица РС Јово Јовић, оптужен за примање мита, признао је кривицу и пристао да буде осуђен на годину затвора.

Он је са Републичким тужилаштвом закључио споразум о признању кривице, који је прихватио Окружни суд у Бањалуци. Изрицање пресуде заказано је за данас.

Осим затворске, споразумом је предвиђена и новчана казна од 3.000 КМ, као и мјера забране обављања послова у трајању од двије године.

Оптужница Јовића терети да је 5. октобра 2017. године у Добоју у службеним просторијама Министарства за избјеглице и расељена лица захтијевао мито.

- Био је руководилац одјељења у Добоју и предсједник Комисије за идентификацију лица којима се обезбјеђује смјештај по пројекту ЦЕБ 2. Ријеч је о пројекту затварања колективних и алтернативних смјештаја. Јовић је захтијевао 1.000 евра од једне породице да би била стављена на списак и да би био убрзан процес рјешавања њеног стамбеног питања на подручју Добоја - наведено је у оптужници.

Додаје се да је Јовић 11. октобра у службеним просторијама Министарства од члана породице примио мито од 1.000 евра.

Овај случај је откривен након што се жена од које је Јовић тражио мито обратила полицији, па је организована “сачекуша”.

Полицијски инспектори су се са женом од које је Јовић тражио мито договорили о контролисаној предаји новца за мито. Они су јој дали обиљежене новчанице, које је она предала Јовићу у његовој канцеларији у Добоју након ранијег разговора, у којем му је рекла да пристаје на његове услове. Убрзо након што је узео новац, реаговала је полиција и ухапсила га, а означени новац је пронађен и одузет.

Ранијих година станари колективног центра у Добоју су писали петицију за смјену Јовића, јер су били незадовољни његовим радом. Осим функције шефа добојског одсјека Министарства за избјеглице, Јовић је годинама био у управи Рукометног клуба Слога. 

Смјена

Након хапшења Јове Јовића тадашњи министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш суспендовао га је са мјеста руководиоца добојског одсјека. Чордаш је на мјесто руководиоца осјека именовао Благоја Ђорђића, који је обављао послове вишег стручног сарадника у канцеларији у Модричи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана