Јовановићу четири мјесеца затвора због помагања Стојићу

Небојша Томашевић
Јовановићу четири мјесеца затвора због помагања Стојићу

Бањалука - Здравко Јовановић (47) из Модриче осуђен је на четири мјесеца затвора у Окружном суду у Бањалуци због помагања бившем генералном секретару и шефу кабинета предсједника РС Мирку Стојићу да незаконито дође у посјед стана у Његошевој улици у Бањалуци.

Пресуди је претходио споразум о признању кривице који је Јовановић закључио са Специјалним тужилаштвом РС.

Према наводима у пресуди, Јовановић се терети да је са Стојићем закључио уговор о закупу стана у Његошевој улици за потребе Службе предсједника РС. Наведено је да је то урадио знајући како би помогао Стојићу да искористи свој положај и незаконито дође до стана. Према уговору о закупу, мјесечна кирија износила је 2.500 марака. Служба предсједника је на име кирије на рачун Јовановића исплатила укупно 34.000 марака и тај новац је искоришћен за отплату дијела кредита код Комерцијалне банке који је подигао Јовановић како би купио тај стан.

Касније је тај стан од Јовановића купила Стојићева супруга Биљана Ђорђевић. Међутим, у цијену коју је платила Јовановићу урачунато је 35.000 марака које је Служба предсједника исплатила Јовановићу. Здравко Јовановић је и раније осуђен на новчану казну од 4.000 марака због лажног свједочења у предмету "Стојић".

Он је тада испричао да је спорни стан купио само како би га дао у најам Служби предсједника РС. Његово свједочење знатно се разликовало од исказа који је током истраге дао тужилаштву, када је тврдио да је "све радио по упутствима Стојића".

Мирко Стојић је правоснажно осуђен на двије године затвора због злоупотребе службеног положаја или овлашћења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана