Јеринићу седам година због покушаја убиства комшије

Небојша Томашевић
Јеринићу седам година због покушаја убиства комшије

ШИПОВО - Предраг Јеринић (27) из Шипова осуђен је у бањалучком Окружном суду на седам година затвора због двоструког покушаја убиства комшије Владимира Окулића (59), крађе и недозвољеног држања оружја.

Осим казне изречена му је мјера обавезног психосоцијалниог третмана у трајању од двије године која ће се проводити у затвору.

Пресуду је изрекло вијеће којим је предсједавао судија Бранимир Јукић.

Након изрицања пресуде Јеринићу је продужен притвор.

Према пресуди Јеринић је Окулића покушао да убије  22. фебруара и 15. јула 2021. године  у селу Ступна код Шипова. Наводи се да је на њега  први пут пуцао  из војничке "ЦЗ М24/47" калибра 7.9 милиметара, а други пут из ловачке пушке и оба пута је промашио.

 У пресуди се наводи да је Јеринић 22. фебруара испалио више хитаца на Окулића од којих је један погодио земљу на удаљености 20 центиметара од њега.

Према пресуди у другом наврату 15.јула, он је на Окулића из ловачке пушке испалио  два хица, од којих је један испалио с удаљености од 20 метара од Окулића.

Осим тога, Јеринић је осуђен за крађу ловачке пушке коју је украо у првој половини јула 2021 године  из  куће у власништву М.М. у селу Дуљци. Осуђен је и и јер је код себе држао  војничку пушку "ЦЗ М24/47" калибра 7.9 милиметара.

Образлажући пресуду судија Јукић је рекао да је вијеће утврдило да је оптужени оба покушаја убиства починио са евентуалним, а не са директним умишљајем. Истакао је да има довољо доказа да је оптужени пуцао према Окулићу и да је био свјестан да га тако може убити.

- Он је на неки начин признао да је пуцао, али је тврдио да није пуцао на оштећеног. Докази ипак потврђују да је пуцао према Окулићу. Крађу је признао, а код себе је држао оружје које није дозвољено - рекао  је судија Јукић.

Појаснио је да је мјера психосоцијалног третмана оптуженом изречена како би се ријешио лоших навика и психичких проблема.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана