Јанковић пристао на годину затвора и открио улоге саучесника у продаји дроге

Небојша Томашевић
Јанковић пристао на годину затвора и открио улоге саучесника у продаји дроге

БАЊАЛУКА - Никола Јанковић из Градишке, оптужен за шверц дроге у предмету "Галерија", признао је кривицу и пристао да му суд изрекне годину затвора.

Он је са бањалучким Окружним тужилаштвом закључио споразум о признању кривице у којем је предвиђена казна.

Вијеће бањалучког Окружног суда, којим је предсједавао судија Синиша Марковић прихватило је споразум те је изрицање и објаву пресуде заказало за понедјељак. Осим казне, споразумом је предвиђено да Јанковић плати свој дио трошкова кривичног поступка и да се од њега одузиму наркотици и телефони који су нађени код њега.

Оптужени је био дио седмочлане групе оптужене за шверц дрогом у поменутом предмету "Галерија", а прије закључења споразума он је на једном о ранијих рочишта свједочио на суду. Јанковић је у свом свједочењу испричао како је заједно са појединим саоптуженим продавао наркотике и како су они паковани. Управо његово свједочење је и признање кривице било је основ за ванредно ублажавање казне испод законског минимума од три године.

Осим њега, у предмету "Галерија", оптужени су Саша Липовац, Страхиња Дринић, Мирко Радак, Данијел Тодоровић, Огњен Шобота и Александар Грандић, сви из Градишке. Оптужени Радак је фризер и има салон у Градишци, а Грандић је професор. Након признања кривице оптуженог предмет против осталих је раздвојен и суђење ће им бити настављено 24. септембра.

Тужилац Далибор Врећо је, образлажући разлоге за закључење поменутог споразума, рекао да је Јанковић битно допринио расвјетљавању овог случаја.

-  На почетку је признао кривицу у истрази и на суду је појаснио своју, али и улогу још два оптужена. Битно је допринио да се открије начин продаје наркотика у овом случају. Такође се ради о особи која није осуђивана.  Закон омогућава да оптужени, који открије кривично дјело и своју и улогу осталих починиоца, може бити и ослобођен и да му може бити ублажена казна и испод законског минимума, што је и учињено због тога - рекао је Врећо.

Бранилац оптуженог Јанковића, адвокат Горан Суботић придружио се излагању тужиоца и истакао да се његов брањеник каје и обећава да више неће чинити кривична дјела.

- Искрено се кајем, није ми била намјера и лаковјерно сам насјео на причу пријатеља који ми то нису били. Ово се неће поновити - рекао је Јанковић.

Сви оптужени су ухапшени у октобру прошле године у акцији "Галерија". Тужилаштво их терети да су од друге половине 2021. године до  11. октобра 2023. године на подручју Градишке неовлаштено набављали и продавали кокаин, спид, екстази и марихуану. У оптужници је наведено да је веће количине дроге набављао Липовац те је продавао сам и давао другима оптуженим да је продају. Наркотике су оптужени, у зависности од врсте и количине, продавали по цијенама од 50 до 800 КМ, а у једном случају Тодоровић је од Липовца преузео и продао 20 грама кокаина  за 2.000 евра.

Прије разматрања споразума о признању кривице Николе Јанковића, тужилац Далибор Врећо покушао је да изведе доказе прикупљене снимањем разговора оптужених у предмету "Галерија".

Међутим, због техничких сметњи у судници то није било могуће. Извођењу тих доказа противили су се и адвокати. Бранилац Мирка Радака Јадранко Ступар истакао је да су наредбе за посебне истражне радње, тајно праћење и снимање незаконите. Појаснио је да не садрже доказе о основима сумње, као ни разлоге о неопходности провођења те мјере. Вијеће, којим је предсједавао судија Синиша Марковић одлучило је да ће о њиховим приговорима одлучити у пресуди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана