Изрицање пресуде Зијаду Турковићу заказано за 28. новембар

Klix.ba
Изрицање пресуде Зијаду Турковићу заказано за 28. новембар

Сарајево - Изрицање пресуде оптуженима за припадност злочиначкој организацији коју се терети за више кривичних дјела, а на чијем се челу налазио Зијад Турковић, предсједавајући Вијећа Суда БиХ Изо Танкић заказао је за 28. новембар, након што је јуче завршну ријеч изложио Дејан Богдановић, који брани Миленка Лакића, али и сам оптужени.

На самом почетку рочишта Турковић се обратио Вијећу и упитао шта је урађено са кривичним пријавама које је изнио у завршној ријечи против тужилаца Диане Кајмаковић и Олега Чавке. Навео је такођер, да се према његовим сазнањима истрага против тужиоца Чавке због примања мита отвара наредне седмице и да би била отворена и раније, да то није забранила Нивес Каневчев, јер би онда пао предмет Турковић, а оптужени каже да ће свакако пасти. Затражио је и да се не повезује са Мирсом Швицарцем који, наставља Турковић, никада није споменут у судници, нити му је пријатељ. Вијеће је још замолио да искористе свој ауторитет и моћ да се у БиХ не деси Зоран Ђинђић и рекао да треба извести "босанску Сабљу".

Након тога је адвокат Богдановић наставио изношење своје завршне ријечи којом је започео једно од ранијих рочишта и у којој је затражио да се Лакићу изрекне ослобађајућа пресуда.

"У тачкама оптужнице које су Лакићу стављене на терет се спомиње пет мртвих људи и три свједока. Пуно је људи мртво, а мало доказа", навео је у завршној ријечи адвокат, те касније наставио: 'За убиство Рајка Миловановића се наводи да су се договорили Турковић и Лакић. Касније је наведено да су се Лакић, Данијел Планинчић и Жељко Ђурић договорили у кафани Јањи за убиство, али нико то није спомињао у судници. Ђурић није видио да је Лакић испалио хитац, али јесте Планинчић који је одбио да свједочи", каже Богдановић.

Већи дио рочишта се бавио сниманим разговорима из ћелије КПЗ Мостар, које су водили Лакић и Младен Џидић, чији је дио Тужилаштво презентовало у судници, и у којима његов клијент наводно признаје да је убио Рату Спаића и Милијана Маринковића. Лакић та убиства, наставља Богдановић, није извршио јер се у оба случаја тада налазио у притвору, а распричао се у мостарском затвору јер је знао да га снимају и нашао је питања која је Џидић имао спремна, те га упецао.

Споменуо је Богдановић и да је Вијеће одбило све приједлоге Лакићеве одбране за саслушање свједока и да је једина могућа реакција оптуженог била да штрајкује глађу, а одлука Суда је била да му запријети измјештањем у КПЗ Зеница, те закључио да поступак у односу на Лакића није био испоштован. Дотакао се и изјаве Сеада Думањића, када је причао у судници о убиствима Марија Толића и Вернера Ајдарија те оцјенио да је она постала поштапалица.

"О каквом се онда плану и договорима за убиство прича, ако је Лакија пренијело", упитао је адвокат Богдановић.

Оптужени Лакић је у својој завршној ријечи потврдио да је у притвору КПЗ-а Мостар нашао питања која је имао спремна његов тадашњи цимер Младен Џидић, да је открио да се њихови разговори снимају, након чега се распричао, а боље је, тврди, да је шутио, али би тада одговарао и за убиства Спаића и Маринковића, те се извинио њиховим породицама, што је говорио на онакав начин.

"Мени ово није страно, јер сам до сада неколико пута требао одлежати по 40 година и то само на основу нечије приче. Нуђена ми је блага казна да лажем на Зику и да потпишем изјаву која није моја. Прво су ми давали имунитет и трећу земљу. Кад сам одбио трећу земљу, онда ми је нуђен стан или кућа у трећој земљи. Онда су ми нуђене паре, па су ми послали SIPA-у, од електрошокова до малтретирања", говорио је између осталог Лакић, те додао како ће тужиоци од њега направити човјека који ће радо убити када изађе из затвора. Устврдио је још да је Рајка Миловановића убио Исљам Календер, који је и њега покушао убити два пута.

С обзиром на то да Турковићу, Лакићу и Фадилу Аљовићу данас истиче притвор, тужилац Божо Михајловић је кратко додао да њих тројица требају остати у притвору, насупрот тезама одбране да се оптужени пусте, јер не постоје, како кажу, основе за њихово државање у притвору. Захтјеву се придружио и Турковић те рекао: "И ја тражим да ме пустите, крајње је вријеме, да ми се не инпутирају ствари које су нигдје везе".

Одлука о притвору ће бити позната накнадно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана