Изрицање пресуде Сенаду Касуповићу заказано за 28. јануара

Срна
Foto: Архива

САРАЈЕВО- За 28. јануар у Суду БиХ заказано је изрицање пресуде Сенаду Касуповићу, који је оптужен да је ратовао у Сирији као припадник терористичке организације "Исламска држава".

Тужилаштво БиХ данас је у завршној ријечи затражило да се Касуповић прогласи кривим за организовање терористичке групе, док је одбрана тражила да се у недостатку доказа ослободи оптужбе.

Тужилац Ћазим Хасанспахић рекао је да је од почетка претреса саслушано 12 свједока, четири вјештака и уложени су материјални докази који "доказују чињенични опис оптужнице".

Осврћући се на карактер "Исламске државе", тужилац је поменуо исказ вјештака Владе Азиновића, који је у свом налазу навео како се она сматра најсуровијом организацијом у модерној историји.

"Злочини, геноцид над Језидима, каменовање, клање и бацање са зграда, те одсијецање главе снимљено је за пропагандне сврхе жИсламске државеж", наведено је у овом налазу, који је цитирао тужилац додавши да "Исламска држава" данас надахњује и подстиче нападе својих сљедбеника у цијелом свијету.

Тужилац је рекао да је заштићени свједок "С-3" у свом исказу навео да је Касуповића под именом Муатесим упознао са Ибром Ћуфуровићем, те да га је касније виђао на стражама, у борбама и у маскирној униформи.

"У Мимбиџу је упознао Касуповића из Велике Кладуше. Он му је тада рекао да се зове Муатесим Сенад Касуповић", рекао је тужилац парафразирајући изјаву заштићеног свједока, те додао да је свједок знао да оптужени припада формацији "Бејт командос", којом је командовао Бајро Икановић.

Тужилац је истакао да је заштићени свједок "С-3" изјавио да је оптужени више пута рањаван, преноси Бирн.

"Како је свједок изјавио, више пута га је виђао са фиксатором на лијевој нози. Рекао је и да га је виђао у маскирној униформи и да је имао аутоматску пушку", навео је тужилац и додао како је исказ овог свједока потврђен читаним исказима жена повратница из Сирије чији се идентитет ранијом одлуком Суда не може открити у јавности.

Једна од свједокиња изјавила је да је Касуповића виђала више пута и да је био рањаван, док је друга рекла како је оптужени био рањен од мине, након чега се предао "курдској војсци".

Тужилац је навео и да записник Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ од 29. маја 2019. године потврђује да је на снимцима који су вјештачени, изоловано лице на којима се препознаје оптужени Касуповић.

"Нема дилеме да је ван разумне сумње потврђен идентитет оптуженог", рекао је тужилац и додао да је свим доказима затворен круг, што је довољан основ да се ван разумне сумње утврди да се оптужени борио за "Исламску државу".

Осврћући се на исказ оптуженог, тужилац је рекао како је он непрецизно одговарао на питање Тужилаштва гдје је требао живјети након склопљеног брака, а "његов покушај да ослаби кредибилитет свједока жС-3ж, на начин да га није довољно познавао, остао је у домену покушаја".

Хусеин Мушић, бранилац оптуженог Касуповића, у својој завршној ријечи осврнуо се на завршно излагање Тужилаштва, те истакао да заштићеном свједоку "С-3" тужилац "неприкосновено вјерује".

Бранилац је рекао да су представљени докази "климави и непоуздани", те затражио ослобађајућу пресуду због, како је навео, недостатка доказа.

Касуповић је изјавио да се придружује браниочевом захтјеву за ослобађање.

"Нисам терориста, ја сам грађанин БиХ", рекао је Касуповић и додао да је у Сирију отишао јер је желио да има жену и дјецу.

Касуповић је оптужен за тероризам због придруживања такозваној "Исламској држави".

Према оптужници, Касуповић је отпутовао из БиХ у Турску 12. јула 2013. и илегално прешао границу Сирије у намјери да се бори на страни организације која је 30. маја те године проглашена терористичком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана