Изрицање пресуде Горану и Зорану Дамјановићу 13. децембра

СРНА
Изрицање пресуде Горану и Зорану Дамјановићу 13. децембра

Сарајево - Суд БиХ најавио је за петак, 13. децембар, изрицање пресуде Горану и Зорану Дамјановићу, који су оптужени за ратне злочине на подручју Сарајева.

На обновљеном поступку пред Судом БиХ, браниоци браће Дамјановић данас су затражили ослобађајуће пресуде или да им, ако буду осуђени, буде изречена минимална казна и по закону бивше Југославије.

Поступак против Дамјановића обновљен је након што су, због погрешне примјене закона, укинуте пресуде којима су били осуђени за злочине почињене на подручју Сарајева.

Данашње рочиште заказано је да би странке изнијеле доказе само у погледу санкције, па је Сенад Крехо, бранилац Горана Дамјановића, у том смислу уложио доказе да је супруга оптуженог незапослена и да му је син ученик средње школе.

"Суд мора цијенити и олакшавајуће околности. Мој брањеник је пуштен кући, живи у заједници у којој нико не ради и у овом кривичном дјелу није било смртних посљедица", рекао је Крехо који је предложио казну испод законског минимума.

Тужилаштво БиХ није имало доказа у вези са кривично-правном санкцијом, као ни одбрана другооптуженог Зорана Дамјановића.

Тужилаштво је остало при завршним ријечима из првостепеног поступка окончаног у јуну 2007. године, нагласивши да траже осуђујућу пресуду и казну затвора за оптужене Дамјановиће.

Фахрија Каркин, бранилац другооптуженог Зорана Дамјановића, затражио је ослобађајућу пресуду.

"Ово кривично дјело није доказано ван сваке разумне сумње. Уколико дође до осуђујуће пресуде, молим да се поштује одлука Уставног суда из септембра и да се суди по закону из времена када је почињено дјело из оптужнице", рекао је Каркин и затражио минималну казну, уколико дође до осуђујуће пресуде.

Он је навео да не износи олакшавајуће и отежавајуће околности јер његов брањеник све вријеме тврди да није крив.

Суд БиХ је 2007. године браћу Дамјановић правоснажно осудио на 11, односно десет и по година затвора за злочине против цивилног становништва почињене на подручју Сарајева, по Кривичном закону БиХ.

Поступак је обновљен након што је Европски суд за људска права у Стразбуру, рјешавајући апелацију Горана Дамјановића, закључио да је требало да буде примијењен закон СФРЈ, јер је блажи за починиоца. Након тога је и Уставни суд БиХ усвојио сличан закључак за Зорана Дамјановића.

Закон преузет од СФРЈ за ратни злочин прописује минималну казну од пет година затвора, док је Кривичним законом БиХ прописана најмања казна од 10 година.

Суд БиХ укинуо је пресуду Дамјановићима и пустио их на слободу након шест година проведених на издржавању казне.

Браћа Дамјановић су у претходном поступку била проглашена кривима да су, као припадници Војске Републике Српске, са другим војницима 2. јуна 1992. тукли 20 до 30 заробљених Бошњака у мјесту Бојник, код Сарајева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана