Измијењена оптужница у случају Медицинска електроника

Н. Т.
Измијењена оптужница у случају Медицинска електроника

Бањалука - Специјално тужилаштво Републике Српске јуче је послије завршеног доказног поступка у бањалучком Окружном суду измијенило оптужницу у "случају Медицинска електроника".

Овом оптужницом бившем члану УО МЕ Никици Бајићу стављено је на терет блаже кривично дјело, а прецизиране су и радње за које се терете остали оптужени. Бајић се више не терети за организовани криминал већ само за манипулацију цијенама и ширење лажних информација.

Осим Бајића, оптужени су већински власник МЕ Миле Радишић, те бивши директор тог предузећа Жељко Каталина и некадашњи шеф  у Инвестиционо-развојној банци РС Драган Церовац.

Радишић се терети за подстрекавање у злоупотреби службеног положаја или овлашћења и манипулацију цијенама и ширење лажних информација. Каталина и Церовац су оптужени за злоупотребу службеног положаја или овлашћења и манипулацију цијенама и ширење лажних информација. У оптужници се наводи да су Радишић и остали  по претходном договору  у више наврата манипулисали акција МЕ и стварали привид трговања како би снизили вриједност акције. Они су на тај начин снизили цијену акције са 0,45 на 0,05 марака по акцији. На основу тога Радишић је по нижим цијенама од реалних купио 34 одсто капитала МЕ за око 180.000 марака и тако оштетио буџет РС за 1.143.187 марака. Наводи се да је Радишић  подстрекавао Церовца  да злоупотребом службеног положаја омогући да  ИРБ РС прихвати његову јавну понуду да купи акције МЕ по цијени од 0,05 марака. Такође се терети да је подстрекавао Каталину да утиче на мале акционаре да продају своје акције МЕ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана