Ин­спе­кто­ри­ма де­сет мје­се­ци за­тво­ра

Не­бој­ша То­ма­ше­вић
Ин­спе­кто­ри­ма де­сет мје­се­ци за­тво­ра

Бањалука - Су­спен­до­ва­ни ин­спе­кто­ри Ре­пу­бли­чке упра­ве за игре на сре­ћу (РУ­ИС) Мир­ја­на Јо­чић (51) и Ани­та Вран­чић (39) из Бањалу­ке осу­ђе­не су пра­во­сна­жно у Врхо­вном су­ду РС на по пет мје­се­ци за­тво­ра због зло­упо­тре­бе слу­жбе­ног по­ло­жа­ја.

Врхо­вни суд уки­нуо је ра­ни­је изре­че­ну за­бра­ну ко­ја пре­дви­ђа да Јо­чи­ће­ва и Вран­чи­ће­ва пет го­ди­на од пра­во­сна­жнос­ти пре­су­де не сми­ју да ра­де у држа­вним ор­га­ни­ма. Овом пре­су­дом Врхо­вни суд је смањио ка­зне ко­је је бањалу­чки Окру­жни суд у ав­гус­ту про­шле го­ди­не изре­као ин­спе­кто­ри­ма по­сли­је по­новљеног су­ђења. Јо­чи­ће­ва је би­ла осу­ђе­на на го­ди­ну и шест мје­се­ци, а Вран­чи­ће­ва на го­ди­ну за­тво­ра.

Се­кре­тар Врхо­вног су­да Је­ле­на Де­спо­то­вић је ка­за­ла да је ви­је­ће дје­ли­ми­чно ува­жи­ло жал­бу од­бра­не. Она је до­да­ла да ви­је­ће сма­тра да су ра­ни­је изре­че­не ка­зне пре­ош­тре те да првос­те­пе­ни суд ни­је до­вољно ци­је­нио ола­кша­ва­ју­ће окол­нос­ти.

Пре­ма на­во­ди­ма у пре­су­ди, Вран­чи­ће­ва и Јо­чи­ће­ва су од но­вем­бра до 7. де­цем­бра 2010. го­ди­не не­по­сре­дно или пу­тем те­ле­фо­на прво­оп­ту­же­ном у акци­ји "Ку­би­кус" На­уму Го­ли­ћу јављале ври­је­ме и мјес­то пла­ни­ра­них ин­спе­кциј­ских кон­тро­ла РУ­ИС-а. Оне су зна­ле да ће он те ин­фор­ма­ци­је просљеђи­ва­ти по­зна­ни­ци­ма, при­ре­ђи­ва­чи­ма иле­гал­них ига­ра на сре­ћу у РС.

По­сли­је њихо­вих до­ја­ва ор­га­ни­за­то­ри иле­гал­ног коц­кања уклањали су спор­не апа­ра­те и за­тва­ра­ли обје­кте. Го­лић је  осу­ђен на че­ти­ри мје­се­ца за­тво­ра и нов­ча­ну ка­зну од шест хиљада ма­ра­ка. Јо­чи­ће­ва и Вран­чи­ће­ва би­ле су уха­пше­не у де­цем­бру 2011. го­ди­не у окви­ру акци­је "Ку­би­кус", а у при­тво­ру су про­ве­ле три­де­се­так да­на.

"Глас Српске" са­зна­је да ће оне за­тра­жи­ти да ис­пла­те нов­ча­ну про­тив­ври­је­дност ка­зни ко­је им је изре­као Врхо­вни суд РС умјес­то да их про­ве­ду у за­тво­ру.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана