Свједок тврди: Инспектор Бошњаковић уцјењивао ради Милана Новитовића!

Н.Т.
Свједок тврди: Инспектор Бошњаковић уцјењивао ради Милана Новитовића!

БАЊАЛУКА - Бивши полицијски инспектор Далибор Бошњаковић je због Милана Новитовића уцјењивао Жељка Делића, те од њега узео 10.000 КМ и тражио још 30.000 КМ!

Ово је у бањалучком Окружном суду изјавио свједок тужилаштва Српко Савић из Бијељини на суђењу суграђанину Бошњаковићу који је оптужен за примање мита.

- Жељко ми је рекао да га уцјењује инспектор Далибор Бошњаковић, да му је већ дао 10.000 и да му он тажи додатних 30.000 КМ. То ми је испричао када сам га питао шта му је, јер сам видио да је нервозан. Био је три дана ужас - рекао је Савић.

Он је на питања тужиоца зашто је Делић дао Бошњаковићу тај новац био конфузан и прво је рекао да га је уцјењивао због зета Милана Новитовића. Казао је да је Бошњаковић требао новац да преда Новитовићу. Међутим, након што му је прочитана изјава из истраге у којој  је рекао да је Делић новац требао дати да би га инспектор штитио, потврдио да је то тачно.

- Вјероватно зато да га заштити од Новитовића - рекао је Савић

Он је на питање одбране да ли је знао да Делић дугује Новитовићу више од 100.000 КМ рекао да први пут за то чује.

Милан Новитовић, иначе бивши директор Републичке управе Цивилне заштите,  је у судници казао да му Делић дугује 109.000 КМ јер је преузео робу за коју је он гарантовао и није је платио.

- Измирио сам дуг фирмама и сад он дугује мени новац - рекао је Новитовић.

Потврдио је да га је Делић пријавио полицији како не би вратио дуг и да је у том предмету поступао Бошњаковић.

- Тужилаштво је против мене обуставило истрагу, а Бошњаковић је у том предмету поступао коректно и више од тога - рекао је Новитовић.

Свједок Бојан Остојић казао је да је једне прилике ишао са Делићем када се састао са Бошњаковићем на бензинској пумпи "Бијељина пут".

- Рекао ми је долази инспектор да нешто причамо. Задржали су се на пумпи 10 минута, нисам био са њима. Касније ми је рекао то је тај инспектор којем сам дао 10.000 КМ - рекао је Остојић који је у судници препознао оптуженог као инспектора  с којим се Делић тада састао.

Републичко тужилаштво терети Бошњаковића за примање мита од 10.000 КМ. Према оптужници он је застрашивао Жељка Делића и од њега тражио 40.000 КМ како би га заштитио од “моћног човјека”. У оптужници стоји да је 22. децембра 2021. године телефоном позвао Делића, кога је познавао као оштећеног из истраге која је вођена против М.Н. те му је након што су се састали казао да му “моћан човјек” М.Н. угрожава његов и животе његове породице. Потом је од Делића захтијевао 40.000 КМ како би заштитио. Наводи се да Бошњаковић Делића зна из кривичниог дјела којег је истраживао.

Оптужени Бошњаковић је половином новембра ове године добио отказ у Министарству унутрашњих послова Републике  Српске због ове оптужнице.

УБИСТВО

Оптужени Далибор Бошњаковић био је присутан на мјесту злочина када је Никола Кокановић хицем из пиштоља усмртио полицијског инспектора Ненада Марковића (38) испред кафића "Џил" у Бијељини.

Све се десило у ноћи између 1. и 2. октобра, а Према првим резултатима истраге Кокановић и његови помагачи браћа Дени и Бојан Савић, те Дејан Шарић дошли су  у клуб "Џил" како би потражили убијеног инспектора и Бошњаковића који је тад био под суспензијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана