Хипотека над Фруктоном брисана без основа

Небојша Томашевић
Хипотека над Фруктоном брисана без основа

Бањалука - Бивши директор Пореске управе РС и свједок Специјалног тужилаштва РС Миле Баника изјавио је јуче у бањалучком Окружном суду да није било основа за брисање хипотеке над имовином "Фруктоне" и да он то никада не би ни урадио.

Баника је свједочио у процесу против бившег помоћника директора бањалучке подручне јединице Пореске управе РС Витомира Ђукића (42), предсједника Управног одбора и Скупштине акционара "Фруктоне" Недељка Поповића (54) и директора предузећа "Крајс Интеринвест" Слободана Жупљанина (56).

Они се терете да су у процесу продаје имовине "Фруктоне" оштетили буџет РС за око 4,5 милиона марака.

Током свједочења Баника је истакао да није био упознат са скидањем хипотеке над имовином "Фруктони". Рекао је да се хипотека не може брисати док се не измире дуговања.

Вјештак тужилаштва Марко Зелинчевић је казао да је у вријеме продаје "Фруктоне" ово предузеће имало доспјелих, а неплаћених обавеза од 6,6 милиона марака. Истакао је да је вјештачењем утврдио да је "Крајс Интеринвест" за "Фруктону" стварно платио 8.129.939 марака.

Према наводима у оптужници, Ђукић, Поповић и Жупљанин се терете да су за 10,5 милиона КМ продали земљиште и објекте у власништву "Фруктоне" (Београдска улица у Бањалуци) над којима је била успостављена законска хипотека ради наплате пореског дуга "Фруктоне" у корист Пореске управе Републике Српске. Ђукић је кршећи законске прописе одобрио и потписао брисање законске хипотеке, те су на тај начин оштећени повјериоци и онемогућена наплата пореског дуга од 4.353.769 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана