Хицима из пушке Векић усмртио зеленаша

Небојша Томашевић
Хицима из пушке Векић усмртио зеленаша

Бањалука - Против Радана Векића (24) из Приједора бањалучко Окружно тужилаштво подигло је оптужницу којом га терети да је са два хица из пушке "М-48" убио Милана Максимовића (50) коме је дуговао новац.

У тужилаштву су казали да је оптужницу потврдио бањалучки Окружни суд 15. августа.

Према наводима у оптужници Векић је Максимовића усмртио 14. маја ове године на локалном путу у селу Шпадићи код Приједора. Тог дана њих двојица договорили су састанак на бензинској пумпи "Брчко гас" у Приједору, јер је оптужени обећао да ће Максимовићу донијети новац који му дугује. С обзиром на то да није имао пара, Векић се одлучио да почини злочин и испланирао је сачекушу за Максимовића, кога је  позвао путем телефона да дође у Шпадиће јер му се покварило возило.

- Увјерен да се заиста ради о квару, Максимовић је "пасатом" дошао на спорну локацију. Векић га је чекао у замци и када је Максимовић изашао из "пасата", оптужени је према њему испалио два хица из пушке "М-48". Погодио га је у главу и груди, усљед чега је Максимовић на мјесту остао мртав. Након тога оптужени је "голфом" побјегао с мјеста злочина, а потом је сакрио пушку у шибљу у селу Шарићи - наводи се у оптужници.

Мотив убиства био је дуг који је Векић имао према Максимовићу од кога је позајмио већи износ новца, а онда га је годинама враћао уз зеленашку камату.

Након убиства покренута је опширна истрага и Векић је ухапшен у року од 24 часа и од тада се налази у притвору. Током саслушања у полицији Векић је тврдио да је кобног дана Максимовићу требало да донесе 3.500 марака, а будући да није имао новца, одлучио је да га убије. Истражиоцима је тврдио и да је у посљедње три године Максимовићу исплатио око 10.000 марака, али тачан износ дуга, као и висина камате нису утврђени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана