Харис Чаушевић осуђен на 45 година затвора због терористичког напада

СРНА
Харис Чаушевић осуђен на 45 година затвора због терористичког напада

Сарајево - Суд БиХ осудио је данас првостепеном пресудом Хариса Чаушевића на 45 година затвора за кривично дјело тероризам, а другооптуженог Насера Палисламовића ослободио оптужби.

Чаушевићу ће у казну затвора бити урачунато вријеме које је провео у притвору од 27. јуна 2010. године, док ће Палисламовић по одлуци Суда одмах бити пуштен из притвора на слободу.

Суд је утврдио да је Чаушевић у урачунљивом стању, свјесно и вољно, починио напад на Полицијску станицу у Бугојну, током којег је погинуо полицајац Тарик Љубушкић, а више их је рањено.

Том приликом причињена је и велика материјална штета на згради Полицијске станице и околним стамбеним и пословним објектима, те великом броју возила.

У обазложењу пресуде, судија Горан Радевић је навео да је Чаушевић проглашен кривим за планирање, припремање и извршење терористичког напада на Полицијску станицу у Бугојну.

Чаушевић је проглашен кривим и за предузимање радњи којим ће створити услове за извршење терористичког чина на територији БиХ, с циљем озбиљног застрашивања становништва и дестабилизације основних политичких, уставних и друштвених структура БиХ.

"Оптужени Чаушевић је заступао идеју да у БиХ треба насилним путем успоставити државу уређену по шеријатском праву. Због тога је на подручју Бугојна одржавао састанке са одређеним лицима, скупљао видео записе којима се величају терористички напади и борбе у Чеченији и Ираку", навео је Радевић.

Он је додао да је Чаушевић проглашен кривим и за планирање напада на полицијску патролу у Бугојну, отмицу полицајца или дјетета полицијског инспектора, како би присилили власти у БиХ да из притвора пусте Ријада Рустемпашића.

Осим тога, Чаушевић је крив и за посједовање велике количине оружја, муниције и минско-експлозивних средстава, које је скривао у околини Бугојна, а које је пронађено и одузето током истраге.

При изрицању максималне казне Чаушевићу, Суд је цијенио отежавајуће околности, односно безобзирност и упорност при чињењу кривичног дјела, као и дрско држање на суду.

Суд је потврдио да је Чаушевић починио кривично дјело из освете према полицајцима, након што су ухапсили његовог блиског пријатеља Ријада Рустемпашића.

Тужилаштво БиХ и одбрана оптужених најавили су да ће у року од 15 дана Апелационом вијећу Суда БиХ уложити жалбе на изречену пресуду.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је новинарима након данашњег рочишта да је Тужилаштво БиХ задовољно пресудом за првооптуженог Чаушевића, а да ће се жалити на ослобађајућу пресуду Насеру Палисламовићу.

Чаушевићеви адвокати, Един Шабановић и Ифет Ферагет, најавили су жалбу на пресуду, истичући да је при њеном доношењу било неколико повреда закона.

"Суд је и за Чаушевића могао донијети пресуду као и за Палисламовића, јер сматрамо да Тужилаштво није децидно доказало да је он починилац овога дјела, посебно не да је он запалио спорогорећи штапин и активирао експлозивну направу", рекао је Ферагет.

Према његовим ријечима, на основу ослобађајуће пресуде Палисламовићу видљиво је да су полицајци од Чаушевића премлаћивањем изнудили признање да је са Палисламовићем планирао и извршио овај напад.

Палисламовићев адвокат Керим Челик рекао је новинарима да је пресуда која је изречена његовом брањенику једина разумна и праведна.

"Оптужба према Палисламовићу била је заснована на незаконитим доказима и лабавим индицијама и зато ми је драго да је донесена оваква пресуда и због самог Палисламовића, али и због Суда БиХ", додао је Челик.

Изрицању пресуде нису присуствовали Чаушевић и Палисламовић./

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана