Гушо и Суљагић ослобођени кривице

Aгенције
Гушо и Суљагић ослобођени кривице

Сарајево - Основни суд Брчко дистрикта је некадашње припаднике такозване Армије БиХ /АБиХ/ Нусрета Гушу и Мирсада Суљагића ослободио кривице за злочине над ратним заробљеником Бранком Раденковићем, почињене 1994. године на подручју брчанске општине.

Гушо и Суљагић, бивши припадници 108. моторизоване бригаде АБиХ, ослобођени су кривице да су 3. августа 1994. године, приликом испитивања, у више наврата ногама и палицама тукли ратног заробљеника Бранка Раденковића, који је више дана био без воде и услова за одржавање хигијене.

Образлажући пресуду, предсједавајући Судског вијећа Нијазија Календер рекао је да су у овом случају "евидентне контроверзе код избора оптужених и радњи које су се ставиле у оптужницу", преноси БИРН.

"Иако се у више исказа Раденковића датих пред истажним органима спомињу и друга лица које је било лако идентификовати, Тужилаштво се у припреми оптужнице одлучило само за ову двојицу оптужених. Друга контроверза односи се на то да се оштећени изјаснио да му је један од оптужених гасио цигарете по тијелу, длановима и табанима, мучећи га на такав начин, а да то Тужилаштво није унијело у оптужницу", рекао је Календер.

Предсједавајући Календер је додао да Тужилаштво није доказало наводе из оптужнице и због недосљедности у исказима оштећеног Раденковића.

"Оштећени је често мијењао исказе током истражног поступка, а који су се разликовали у битним чињеницама везаним за конкретне догађаје, особе и вријеме дешавања", додао је још судија Календер.

На ову пресуду постоји могућност жалбе Апелационом суду Брчко дистрикта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана