Грешком тужиоца Шундићу десет година затвора за убиство Стеле Гудељ

blic.rs
Грешком тужиоца Шундићу десет година затвора за убиство Стеле Гудељ

Београд - Александар Шундић (23), осуђен за убиство Стеле Гундељ (26) на 15 година затвора, повукао је данас жалбу на првостепену пресуду чиме је она постала правоснажна, речено је данас у Апелационом суду у Београду. Монструм би тако за деценију могао да изађе на слободу, када одслужи двије трећине казне.

Вијеће Апелационог суда у Београду је на данашњој седници требало да се упозна с предметом у којем је Виши суд, везан погрешном квалификацијом замјеника јавног тужиоца Александре Грбовић, Шундићу за брутално убиство Стеле Гундељ изрекао казну од 15 година затвора.

Упркос бројним чињеницама и пропустима на које је све вријеме суђења подсјећала одбрана породице Гундељ, тужилаштво је чврсто остало на становишту да је ломљење дјевојчиних вратних пршљенова и разарање можданог ткива на поду купатила у којем је прала зубе - обично убиство. 

Тужилац Александра Грбовић је вишечасовно иживљавање Шундића над Стелом ставила у ранг тренутног убиства извршеног пуцњем из пиштоља, а судском вијећу Вишег суда везала је руке приморавши судије да свирепог убицу осуде на максимум 15 година затвора. 

„Убичино четворочасовно малтретирање жртве и игнорисање девојчине молбе да престане да је гуши говори да је код Шундића постојала намера да је убије, што је недељама раније и најављивао. Уз то, он је на суду признао да јој је руком прекрио уста кад је почела да испушта чудне звуке како је не би чуле комшије, па је нејасно зашто тужилац није искористио правну могућност да овакво убиство квалификује као тешко: свирепо или убиство из ниских побуда“, наведено је у иницијативи за разрјешење замјеника јавног тужиоца Александре Грбовић коју су 23. јула поднијели адвокати Стелиних родитеља. 

Од свих просторија у Стелином изнајмљеном стану у насељу Медаковић није сликано једино купатило гдје је Стела убијена јер тужилац то није тражио. Није саслушан нико од свједока које је предложио адвокат Гундељевих, нити је провјерено да ли је у полицији неко одговорио на Стелин позив.   

- С обзиром на такве грешке у раду тужилаштва и степен свирепости коју је убица показао, не могу да верујем да ће Апелациони суд дозволити да се ово оконча онако како је Виши суд одлучио. У закону јасно пише шта се подразумева под тешким убиством, тако да овде није реч само о задовољењу правде, већ о спровођењу закона - каже Стелина мајка Катица Гундељ. 

Кад је чуо пресуду, убица Шундић је рекао: „Када бих могао да је вратим, дао бих свој живот за њу!“ То је изгубио из вида кад се жалио на пресуду од 15 година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана