Година затвора држављанки Јерменије због навођења на проституцију

Небојша Томашевић
Година затвора држављанки Јерменије због навођења на проституцију

САРАЈЕВО - Држављанка Јерменије Асмик Жданова звана Асја (61) осуђена је у Суду БиХ на годину затвора због навођења дјевојака на проституцију, а ослобођена је оптужби за трговину људима.

Пресуду је изрекло вијеће којим је предсједавао судија Бранко Перић који је појаснио да је оптуженој у казну урачунато вријеме проведено у притвору од 26. јануара до 26. јула 2021. године. Тако је Ждановој остало да у затвору проведе још само пола године.

Према пресуди, Жданова је осуђена јер је путем интернета контактирала са дјевојкама и муштеријама те договарала сексуалне услуге. Она је од оптужби за трговину људима ослобођена, јер суд сматра да за то нема довољно доказа.

У пресуди се наводи да је Жданова на интернету објавила оглас како пружа услуге “здравствене масаже” путем којег је контактирала са муштеријама.

- За пружање услуга користила је дјевојке из Украјине и Русије којим је платила авионске карте и смјештај. Те дјевојке су онда са клијентима договарале врсту масаже укључујући и еротску масажу, за што су добијале новац од клијената. Жданова је знала чиме се дјевојке баве те да су клијенти под масажом подразумијевали сексуалне услуге, као што су и навели саслушани свједоци - рекао је судија Перић, образлажући пресуду.

Истакао је да је судско вијеће приликом одмјеравања казне у обзир узело проток времена, као и доб оптужене и њене породичне прилике.

Жданова, која је родом из Одесе, оптужена је заједно са Украјинком Наталијом Начинкин за организовање међународне проституције, која је бјекству.

Према оптужници Тужилаштва БиХ, оне су од почетка 2019. до 26. јануара 2021. године врбовале стране држављанке и искориштавале их за пружање сексуалних услуга за новац. Како је наведено у тој оптужници, углавном су врбовале дјевојке из Украјине и Русије те их доводиле у БиХ због пружања сексуалних услуга за новац. Наводи се да су искористиле најмање 17 жртава које су сексуалне услуге пружале за новац у изнајмљеним просторима у Мостару, Бањалуци и Бијељини. Цијене сексуалних услуга су се кретале од 60 КМ до 100 марака. 

Мјере забране

Оптуженој је суд, након изрицања пресуде, продужио мјере забране напуштања БиХ и путовања. Према тој одлуци, мјере ће трајати до правоснажности пресуде, или до упућивања на издржавање казне или до замјене казне затвора новчаном. Осим тога, од оптужене су одузета два мобилна телефона, 5.900 КМ, 1.315 евра и 1.600 куна који потичу од извршења кривичног дјела. Оптужена је обавезана на плаћање судских трошкова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана