Фиктивним уговорима продали имовину

Небојша Томашевић
Фиктивним уговорима продали имовину

Бањалука - Окружни тужилац Миодраг Букарица јуче је од бањалучког Основног суда тражио да да привремено блокира имовину који су осумњичени за изнуду и зеленаштво Бранислав Смиљанић (36) и Сандро Каурин (34) из Бањалуке преписали на друга лица јер су је стекли на нелегалан начин.

Букарица је рекао да су они на основу фиктивиних уговора продали дио имовине трећим лицима како би је сачували. Затражио је да се блокирају два стана у Бањалуци као и "ауди А7", које је Смиљанић на основу фиктивиних уговора продао. Такође је тражио блокаду паркинг простора вриједног 18.000 марака и скупоцјених сатова и накит који су одузети од Смиљанића. Затражио је блокаду "фолксваген туарега" које је у власништву Кауринове вјеренице Сање Влачић, као и акција "Електрокрајине" које су у Кауриновом власништву, а које је платио 60.000 марака. Према захтјеву за привремену блокаду имовине тражи се блокада стана од 44 квадратна метара и гараже у  бањалучкој улици Степе Степановића, који је сада у власништву Стојанке Тошић, стана од 70 квадратних метара сада у власништву Веселина Вукашиновића, "аудија А6" сада власништво Дијане Станковић и "аудија А7" власништво Миодрага Пејића.

Браниоци осумњичених Миљкан Пуцар и Јевто Јанковић казали су да је захтјев за блокаду имовине неоснован и да њихови брањеници нису починили кривично дјело. Стојанка Тошић  је рекла да је стан од Смиљанића купила на поштен начин. Плачући је испричала да је малтретирана у полицији због тога. Послије њеног свједочења рочиште о блокади имовине је прекинуто и биће настављено у петак.

Смиљанић и Каурин ухапшени су 23. септембра у полицијској акцији "Кнез 2". С њима је ухапшен Славко Тодоровић, а касније се предао судски полицајац Драго Ђенић. Захтјев за блокаду њихове имовине поднесен је 28. септембра, а суд рочиште заказао 30. октобра, чиме је прекршена одредба Закона о одузимању имовине стечене извршењем кривичног дјела РС. Према тој одредби, рок за заказивање оваквог рочишта од дана подношења захтјева је пет дана. У суду су рекли да то није обавезујући рок.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана