Фалсификаторима диплома 38 мјесеци затвора

Н.Т.
Фалсификаторима диплома 38 мјесеци затвора

Мркоњић Град - Драган Ћућуз (41) и Борислав Лакић (31) из Мркоњић Града осуђени су у Основном суду у Мркоњић Граду на укупно три године и два мјесеца затвора због фалсификовања исправа и диплома.

Ћућуз је осуђен на годину и шест мјесеци, а Лакић на годину и осам мјесеци затвора.

Према наводима у пресуди, они су од краја 2009. до априла 2012. године израђивали фалсификоване јавне исправе о завршеној средњој школи, положеном државном испиту, као и лиценце за возаче моторних возила, те их продавали за износе од 1.000 до 1.500 марака на подручју Бањалуке, Мркоњић Града, Шипова и Приједора. Они су са другим особама осумњиченима у акцији "Диплома", који су раније осуђени, израдом и продајом фалсификованих исправа прибавили више од 100.000 марака.

Заједно са Ћућузом и Лакићем били су оптужени, а потом и осуђени Мирослав Чулић и Гордан Војводић из Мркоњић Града, те Роберт Марковић из Бањалуке и студент криминалистике Горан Поњевић из Шипова због помагања Лакићу и Ћућузу. Марковић је осуђен на два мјесеца и новчану казну. Чулићу је изречена новчана казна од 6.000, а Војводићу од 5.000 марака. Студент криминалистике Поњевић осуђен је на новчану казну од 1.800 марака.

Према наводима у пресуди, Ћућуз је израђивао лажне дипломе и документа, а у свему му је помагао Лакић, који их је преузимао и проналазио купце. Чулић, Војводић, Поњевић и Марковић бавили су се продајом лажних диплома. Сви су ухапшени у акцији "Диплома", која је почела 24. априла ове године. Тада је у Ћућузовој кући полиција пронашла нелегалну штампарију, четири рачунара, лаптоп, три штампача и пет печата школа и установа које се баве ванредним образовањем кандидата.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана