Фалсификатор новца негирао кривицу

Небојша Томашевић
Фалсификатор новца негирао кривицу

Сарајево - Един Мушиновић звани Едо из Диздаруше код Брчког јуче је у Суду БиХ негирао наводе оптужнице која га терети за фалсификовање веће количину новца.

Он је на почетку суђења казао да 60 фалсификованих новчаница у апоенима од по 100 евра које су код њега нађене нису његове. Истакао је да је га је извјесни Зијад натјерао да их пренесе у Сарајево.

Мушиновић је пред судијом Ненадом Шелдом слагао да је одликован "Златним љиљаном" и да је само једном осуђиван. Судија Шелда, који је тужиоцу Мирославу Марковићу предлагао да с оптуженим закључи споразум на блажу казну, повукао је свој приједлог након што је Мушиновић ухваћен у лажи.

- Ви нисте могли добити одликовање јер сте на почеку рата у БиХ имали свега седам година. Осим тога, према евиденцији осуђивани сте 11 пута. Па зар крађе нису тежа кривична дјела? Значи, нисте говорили истину - рекао је судија Шелда, обративши се тужиоцу Марковићу и рекавши му да нема ништа од споразума са оптуженим.

Мушиновића Тужилаштво БиХ терети да је набавио веће количине фалсификованих новчаница евра и марака и да их је сакрио иза угоститељског објекта "Змај" у Сарајеву.

У оптужници се наводи да је он знао да је новац лажан и имао је намјеру да га пусти у оптицај. Приликом његовог хапшења полиција је у априлу 2010. године код њега пронашла 60 фалсификованих новчаница од по 100 евра, девет новчаница у апоенима од по 100 и 18 новчаница у апоенима од по 50 марака.

У овом предмету истрага је вођена и против Зијада Марића, Армина Синановића, Паве Тадића, Бајрама Мујкановића и Алзира Прељевића. Међутим, против њих није било доказа за оптужницу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана