Елезовом перачу пара седам година робије

Небојша Томашевић
Елезовом перачу пара седам година робије

Сарајево - Члан криминалне групе Дарка Елеза, Давор Мандић (41) из Сарајева осуђен је јуче у Суду БиХ на седам година затвора због прања новца, који је потицао из пљачки.

Према пресуди, он је у легалне токове пустио дио новца од два милиона евра које су Елез и његова група опљачкали из Привредне банке Сарајево.

Овом пресудом Мандићу је одузето 432.385 евра, а до даљег му је продужена мјера забране путовања изван БиХ, док му се укида мјера забране састајања с одређеним лицима.

У пресуди се наводи да се Мандић с Елезом договорио да ће уз одређену надокнаду преузети дио опљачканог новца и убацити га у легалне токове и потом чувати за злочиначку организацију. Он је дио новца пребацио у Србију и замијенио у мјењачницама за друге валуте. Затим је тај новац пребацио у БиХ, с намјером да га стави у оптицај и легалне токове новца и тако опере. На основу договора с Елезом Мандић је опљачканим новцем на берзама у БиХ купио неутврђен број дионица разних предузећа и 900 дионица "Електропривреде БиХ". Дио опљачканог новца Мандић је незаконито посуђивао већем броју особа по зеленашким каматама. Новац је између осталог посуђивао власнику фирме "Униград" Источно Сарајево Драгану Кулини те Горану Шеховцу из Источне Илиџе, Драгославу Поповићу и другима. Они су тај новац употријебили у привредном пословању, а на њега су платили договорену зеленашку камату.

Дарко Елез и његови сарадници Привредну банку Сарајево опљачкали су 29. јуна 2009. године. Због пљачке ове банке, али и других дјела Елез и још 32 особе ухапшене су у акцији "Лутка" и оптужене у БиХ током 2013. године. Елез је осуђен у Србији, гдје издржава казну од девет година затвора због организованог криминала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана