Двоструком убици из Груда 33 године робије

Јасмина Салопек
Двоструком убици из Груда 33 године робије

САРАЈЕВО - Врховни суд ФБиХ правоснажно је осудио Јозу Јасака (52) из Груда на 33 године затвора због убиства Велимира Бушића (60) и Мате Гризеља (34), рањавања Жарка Галића (74) и Анте Галића (26), те недозвољеног држања оружја.

У пресуди је наведено да је осуђеном Јасаку казна затвора повећана након жалбе Кантоналног тужилаштва Западнохерцеговачког кантона.

- Врховни суд ФБиХ дјелимично је уважио жалбу, те је 8. јуна донио пресуду којом је преиначио одлуку о казненоправној санкцији оптуженог Јозе Јасака - саопштено је из Тужилаштва ЗХК.

Како је даље саопштено, Врховни суд је донио пресуду којом је преиначио одлуку о санкцији, док је у осталом дијелу пресуду Кантоналног суда у Широком Бријегу потврдио у потпуности.

- Оптужница Кантоналног тужилаштва ЗХК у Широком Бријегу Јозу Јасака је теретила да је 4. августа 2022. године из аутоматске пушке “калашњиков”, у намјери да друге лиши живота, из непосредне близине испалио 16 хитаца у правцу М. Г., В. Б., Ж. Г. и А. Г. нанијевши на тај начин М. Г. и В. Б. тешке тјелесне повреде, од којих су преминули на мјесту - стоји у пресуди.

Истичу да је хицима из аутоматске пушке Ж. Г. нанио тешке по живот опасне повреде, а А. Г. лакше повреде.

- Знајући да пуцањем из ватреног оружја на јавном мјесту, гдје се налази велики број људи, може изазвати опасност за живот тих људи, он је наставио пуцати у правцу великог броја људи који су у паници и страху за своје животе падали по поду, прескакали једни преко других бјежећи на све стране. Јасака су успјели савладати мјештани, те му отргнули оружје и позвали надлежну ПУ - детаљи су из саопштења пресуде.

Злочин се десио приликом прославе празника Светог Стјепана испред угоститељског објекта “Змај” у Горици код Груда.

Како је раније писано, прво је избио вербални сукоб, послије чега је Јасак почео превртати столове и столице, а након што је удаљен из баште кафане, пријетио је да ће се вратити с пушком.  Када се вратио, оптужени је испалио 16 хитаца у своје жртве.

Брат

Јозо Јасак има и брата Драженка Јасака који је такође познат по проблематичном понашању. Он је у марту ове године првостепено осуђен на годину и десет мјесеци затвора због угрожавања безбједности полицајца Т. Ј. и његове породице.

Како је раније саопштено из Општинског суда у Љубушком, Јасаку је на терет стављено да је 15. јануара 2020. године пијан отишао до куће полицајца те се попео на спрат и почео га дозивати.

- У том тренутку у кући се налазила само осмогодишња кћи полицајца. Јасак је гласно дозивао Т. Ј., што је дијете престрашило. Она је кроз прозор плачући и вичући дозивала дједа В. Ј., што су чули Т. Ј., брат И. Ј. и родитељи В. Ј. и Ф. Ј. - саопштено је у пресуди.

Даље је наведено да су сви одмах дошли испред куће и видјели Јасака како силази низ степенице.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана