Двојици 12 година затвора због ратног злочина

Небојша Томашевић
Двојици 12 година затвора због ратног злочина

Бањалука - Небојша Лончаревић и Боран Макивић из Бањалуке осуђени су на укупно 12 година затвора у бањалучком Окружном суду због ратног злочина.

Пресуду је изрекло Судско вијеће којем је предсједавала Олга Пантић, која је казала да је тужилаштво доказало да су Лончаревић и Макивић починили дјело које им се ставља на терет.

Лончаревић и Макивић су осуђени на по шест година затвора због убиства власника бањалучког ресторана "Борац" Вехбије Мујновића званог Злаја. У пресуди се наводи да су Лончаревић и Макивић у вријеме почињења злочина били припадници Специјалног одреда милиције за посебне намјере Центра служби безбједности Бањалука.

Они су 8. јула 1992. године, обучени у маскирне униформе и наоружани пиштољем, са још двије непознате особе, дошли испред ресторана "Борац" у Гундулићевој улици у бањалучком насељу Борик. Ту су попричали с Мујновићем, а затим заједно с њим отишли у стан који се налази на спрату изнад ресторана. Жртву су одвели у спаваћу собу, гдје су јој кроз јастук прислоњен на главу из пиштоља пуцали у потиљак. Тијело убијеног Мујновића пронађено је исти дан у вечерњим часовима.

Ово дјело је било окарактерисано као самоубиство, али је накнадном истрагом утврђено да је ријеч о убиству. Мујновић није био наоружан и није припадао ниједног војној формацији.

Образлажући пресуду судија Пантић је казала да је суд као олакшавајуће приликом одмјеравања казне оптуженима цијенио протек времена од убиства. Као олакшавајуће је узето и њихово коректно понашање током суђења и то што раније нису осуђивани. Суд није пронашао отежавајуће околности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана