Двије године затвора због покушаја убиства

Небојша Томашевић
Двије године затвора због покушаја убиства

Бањалука - Мирко Баста (65) из Бањалуке осуђен је јуче у бањалучком Окружном суду на двије године затвора због покушаја убиства познаника Мухамеда Зулића.

Пресуду је изрекло вијеће којем је предсједавала Весна Станковић-Ћосовић, а Басти је изречена и мјера обавезног лијечења зависности од алкохола. Ова мјера спроводиће се уз затворску казну.

Према наводима у пресуди, Баста је 15. септембра прошле године, тешко пијан, ножем у леђа убо Зулића у бањалучкој улици Новака Пивашевића. Њих двојица су се претходно посвађали испред куће. Зулић, Баста и њихов познаник Ж. И. сједили су испред куће за баштенским столом и пили алкохол. У једном тренутку дошло је до свађе између Басте и Зулића, који је устао од стола и кренуо да иде. Тада је Баста пошао за њим и ножем на преклоп убо га у десну страну леђа.

У пресуди се наводи да је Баста у вријеме када је починио кривично дјело имао 3,44 промила алкохола у крви.

Образлажући пресуду судија Станковић-Ћосовић је рекла да је оптуженом вијеће ублажило казну због олакшавајућих околности, као што су његово тешко имовно стање, болест и то што је дјело починио у стању битно смањене урачунљивости.

Бастин адвокат Жељко Шурлан рекао је да не може да коментарише пресуду док је не добије у писаном облику.

Током суђења је утврђено да су Баста и Зулић прије убода ножем живјели заједно у Зулићевој кући у улици Новака Пивашевића. Током кобне свађе Зулић је наводно говорио Басти како му не плаћа кирију и провоцирао га због других ствари. Баста је избјегао из Хрватске и психички је оболио, а посљедњих година често је пио и постао је хронични алкохоличар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана