Дужнику пријетио да ће му заклати дјецу

ПИШЕ:
Дужнику пријетио да ће му заклати дјецу

Бањалука - Свједок тужилаштва Радован Црнадак рекао је јуче у бањалучком Окружном суду да је Бранислав Смиљанић (37), који је оптужен за зеленаштво, прање новца и изнуду, пријетио његовом сину да ће му поклати дјецу ако не буде враћао камате на позајмљени новац.

Он је казао да је његов син Дарко од Смиљанића позајмио 7.500 марака уз мјесечну камату од десет одсто.

- За дуг свог сина сам сазнао када је Смиљанић почео да долази кући. Псовао је мом сину шестогодишњу кћерку и пријетио му јер не враћа новац. Снаха је због пријетњи побјегла од куће са дјецом - рекао је Црнадак и додао да је на име камата умјесто сина враћао Смиљанићу шест мјесеци по 700 марака.

Свједок Далиборка Букара истакла је да је у два наврата од Смиљанића посуђивала новац. Једном је узела 1.000 евра, а други пут 750 евра с мјесечном каматом од 20 одсто.

- Смиљанић је био коректан док сам уредно враћала камате. Прву позајмицу сам вратила и исплатила камате без проблема. Другу нисам успјела вратити. Каснила сам с каматама и Смиљанић ми је тада почео пријетити. У једној поруци је казао да ће довести људе да ме у мојој кући сексуално искористе ако не платим - рекла је Букара и додала да је на име камата за другу позајмицу Смиљанићу исплатила 7.500 евра.

Смиљанић је оптужен да се бавио зеленаштвом, изнудама и прањем новца од 2007. до септембра прошле године. Он је позајмљивао новац људима с каматом од десет до 20 одсто мјесечно, а када не би враћали, дужницима је пријетио и изнуђивао новац.

У овом случају за зеленаштво и изнуду су оптужени и судски полицајац Драго Ђенић, против којег је одвојен поступак, те Сандро Каурин и Славко Тодоровић, који су већ осуђени. Каурин је осуђен на три године  и четири мјесеца затвора и новчану казну од 10.000 марака, а Тодоровић на десет мјесеци затвора и казну од 500 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана