Дјечак умро у најстрашнијим мукама

Nezavisne.com
Дјечак умро у најстрашнијим мукама

Сарајево - У Кантоналном суду у Сарајеву данас је пред Судским вијећем којим предсједава судија Јасенко Ружић почело суђење за монструозно убиство четверогодишњег дјечака Смаје Ћесира, које се десило у Хаџићима у Сарајеву 25. фебруара ове године.

За убиство и злостављање несретног дјечака терете очуха Салиха Арнаутовића, његову невјенчану супругу и дјечакову мајку Ену Липу, те дјечаковог дједа и нану Емира и Муниру Липу. Оптужница Салиха Арнаутовића и Ену Липу терети за убиство четверогодишњака на окрутан и подмукао начин.

Тужитељица Ивана Петковић прочитала је оптужницу изнијевши монструозне детаље на које нико од присутних у судници није могао остати равнодушан.

Она је рекла да Арнаутовића терете и за кривично дјело запуштање или злостављање дјетета или малољетника, те за наношење тешких повреда, а Ена Липа и за наношење лакших повреда, док дједа и нану Емира и Муниру Липу терете за насиље у породици и наношење лакших тјелесних повреда.

Према тужбеним наводима, дјечак је претучен у породичној кући у Хаџићима (Улица Гаровци), након чега је преминуо од удараца које су му нанијели очух и мајка, а што је, уз бројне теже и лакше повреде, резултирало крварењем у мозгу. Како се у оптужници наводи, дјечак је био изложен систематском злостављању које су над четверогодишњаком проводили чланови његове породице, наносећи му физичку и психичку бол и патњу само зато што су сматрали да личи на биолошког оца.

Дјечака су држали затвореног у кући и ријетко му допуштали да излази, тјерали су га да сједи под столом или спава, ударали шакама и ногама по цијелом тијелу и глави, наносили му повреде тврдим и оштрим предметима као што су маказе, каиш, оклагија, врућ восак... У злостављању дјетета предњачио је Арнаутовић, који га је у најмање два наврата, након што је дјечак одбио да га зове "бабо", шамарао, ударао шакама у прса и хватао за врат, али су га и остали чланови породице тукли. Једном приликом га је у ноћним сатима подигао из кревета, након чега му је везао руке и ноге каишем, те га тако држао одређено вријеме. Други пут, такођер у ноћним сатима, скинуо му је гардеробу и ставио крпу у уста, након чега му је упаљеном свијећом капао восак по цијелом тијелу, чак и по гениталијама и том приликом користио клијешта. Мајка Ена, наводи се у оптужници, је сваки пут била присутна када је Арнаутовић злостављао дијете, али није ништа учинила да га заштити, а и сама га је више пута тукла рукама, ногама, каишем, оклагијом, те га вукла рукама за гениталије. Кобног дана, стоји у оптужници, Арнаутовић га је шакама ударао у прса, од чега је малишан ударао главом и тијелом о зид и под, те повратио и извршио велику нужду, након чега га је мајка поново ударила каишем по глави, а очух наставио ударати шакама у прса све док дјечак, трпећи велике физичке и психичке болове, није изгубио свијест. Ена је из кухиње донијела кашику и воду, те полила Смају, док му је очух кашиком отворио уста. Дјечак је почео да кркља и повраћа, након чега је поново изгубио свијест. Ударци које су Ена и Салих тог дана задали дјечаку резултирали су, поред многобројних тежих и лакших повреда, крварењем у мозгу које је проузроковало оток мозга и притисак на важне центре, а што је, наводи се у оптужници, довело до гушења, односно смрти дјетета.

Петковићева је казала да ће оптужбе бити поткријепљене одговарајућим доказима. Додала је да ће у току процеса доказати да су Ена и Салих криви за смрт Смаје Ћесира, те да је дјечак три и по године монструозно мучен.

Бранитељи оптужених, адвокати Индира Карахоџић, Омар Мехмедбашић, Изет Баждаревић и Садик Хота најавили су да ће се очитовати након што добију доказне приједлоге тужитељства.

Иначе, овај случај, који је изазвао осуде јавности, откривен је након што је дјечака са смртоносним повредама у Дом здравља у Хаџићима довезао његов дјед Емир Липа. Због сумње да се ради о насилној смрти полиција је тада ухапсила све чланове породице Липа, а потом и Арнаутовића.

Обдукцијом је утврђено да је дјечак преминуо од посљедица удараца тупим предметом у главу. Међутим, пронађени су и трагови који су указивали на то да је дјечак и раније био физички злостављан.

Наставак главног претреса у овом предмету заказан је за 17. септембра, када ће бити отворен доказни поступак саслушањем првих свједока оптужбе оца Суада Ћесира, Зијада Ћесира и дајџе Кенана Липе.

Ово убиство згрозило је јавност у БиХ и региону, а велико интересовање медија влада за ток овог суђења, тако да је јуче у судници у Сарајеву почетку овог процеса присуствовао велики број новинара и сниматеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана