Директор сам себи повећао коефицијент за плату

Небојша Томашевић
Директор сам себи повећао коефицијент за плату

Бањалука - Бивши предсједник Управног одбора Фонда за заштиту животне средине РС Перо Ћорић изјавио је у бањалучком Окружном суду да је некадашњи вршилац дужности директора овог фонда Миливоје Васић током 2008. године незаконито донио правилник о платама и сам себи увећао коефицијент.

Специјално тужилаштво РС терети Васића да је  злоупотребом службеног положаја или овлашћења оштетио буџет РС за 31.019 марака.

Према Ћорићевим ријечима, Васић је донио правилник којим је себи повећао коефицијент за исплату плате без знања чланова УО Фонда.

- Ми смо за спорни правилник сазнали тек у децембру 2008. године, а Васић га је донио у марту. Он је, према процедури, морао нас да упозна и да се о томе изјасни УО Фонда - казао је Ћорић у петак у суду.

Он је објаснио да је 2008. године био на снази правилник о платама из 2007. године према којем је директор имао коефицијент за плату шест. Према његовим ријечима, Васић је у правилнику од марта 2008. сам себи повећао коефицијент на 11,7, а касније, у октобру те године, незаконито је измијењен правилник, па је коефицијент повећао на 15,6. Ћорић је потврдио да је УО крајем 2008. или почетком 2009. године усвојио правилник о платама са коефицијентом од 11,7 за директора. Нагласио је да је руководство Фонда Влади РС послало правилник на одобравање, али са коефицијентом 15,6 за директора, иако УО Фонда тај коефицијент никад није усвојио. Према наводима у оптужници, Васић се терети  да је од 1. марта 2008. до 30. априла 2009. у Бањалуци незаконито донио правилник о платама, накнадама, наградама и осталим примањима, а потом и Правилник о измјенама наведеног правилника. На основу тога је повећао коефицијенте за обрачун плата за сва радна мјеста у Фонду и додатно увећао коефицијенте за обрачун плата в.д. директора и техничког секретара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана