Директор два пута у години себи увећавао плату

Небојша Томашевић
Директор два пута у години себи увећавао плату

Бањалука - Бивши секретар Фонда за заштиту животне средине РС Мара Бојић казала је у бањалучком Окружном суду да је тадашњи директор Миливоје Васић током 2008. године донио правилник о платама, као и његове измјене по којима су и њему и њој увећана примања.

Она је свој исказ дала као свједок тужилаштва у наставку суђења Васићу којег Специјално тужилаштво терети за злоупотребу службеног положаја или овлашћења.

Бојићева је нагласила да претпоставља да се Васић о доношењу правилника консултовао са представницима Владе РС и Управног одбора у Фонду. Казала је да, ипак, то не може тврдити.

- У вријеме доношења правилника на препоруку ревизорске комисије примљена сам у стални радни однос. Плата ми је тада повећана због другачијег обрачуна по коефицијенту четири који се множио са тадашњом цијеном рада у финансијском сектору од 225 марака. Раније сам имала 800 марака - рекла је Бојићева и додала да се каснијом измјеном правилника њен коефицијент повећао са четири на 4,5.

Истакла је да је Правилник о платама у Фонду идентичан оном који је израдио Васић, а усвојио УО Фонда почетком 2009. године.

Оптужницом је Васићу стављено на терет да је злоупотребом службеног положаја или овлашћења оштетио буџет РС за 31.019 марака. Према оптужници, Васић је од 1. марта 2008. до 30. априла 2009. у Бањалуци незаконито донио правилник о платама, а потом и његове измјене. На основу тога је повећао коефицијенте за обрачун плата за сва радна мјеста у Фонду и додатно увећао коефицијенте за обрачун плата в.д. директора и техничког секретара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана