Дилеру дроге пет година затвора

Небојша Томашевић
Дилеру дроге пет година затвора

Сарајево - Виктор Кришто (45) из Бусоваче правоснажно је осуђен на пет година затвора због кријумчарења дроге након што је Апелационо вијеће Суда БиХ одбило жалбу Тужилаштва БиХ. Кришти је првостепена пресуда изречена у мају ове године у Суду БиХ и на њу се жалило Тужилаштво БиХ. Апелационо вијеће је ову жалбу одбацило као неосновану и потврдило првостепену пресуду.

Према наводима у пресуди, Кришто је био члан организоване криминалне групе која је током 2011. године прокријумчарила 20 килограма марихуане у Хрватску.

У пресуди  се наводи да су, осим Криште, групи припадали: Силвијо Багарић и Фердо Николић из Бусоваче, те Ивица Бајолић, Данијел Маркулић и још неколико особа у Хрватској. Додаје се да је Кришто у августу 2011. од непознате особе набавио 20 килограма марихуане и предао је Багарићу, који је 20 паковања дроге облијепљених у пластичне фолије предао Николићу код бензинске пумпе "Џеј" у Витезу. Николић је дрогу сакрио у прикључну приколицу камиона, те је 21. августа 2011. године прешао границу са Хрватском преко граничног прелаза Градишка и наставио   према Загребу. Прије доласка у Загреб Николић је камионом сишао са аутопута на проширење, те је 20 килограма дроге предао Невену Прерајовићу, како би он пошиљку прослиједио остатку групе. Међутим, у том тренутку су их ухапсили припадници  Полицијске управе Загреб, послије чега су службеници Државне агенције за истраге и заштиту БиХ (SIPA) обавили претресе неколико локација у Бусовачи, те ухапсили Кришту и Багарића.

Суд БиХ је Багарића раније осудио на двије године затвора, након што је са Тужилаштвом закључио споразум о признању кривице, док се против Николића судски поступак води у Хрватској. Кришто је био у притвору од 22. августа до 20. октобра 2011. године и то вријеме ће му бити урачунато у издржавање казне. Притвор му је поново одређен у мају приликом изрицања првостепене пресуде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана