Девет година затвора због убиства цивила

Горан Обрадовић
Девет година затвора због убиства цивила

Бањалука - Дражен Лакић из Јаворана код Кнежева осуђен је јуче у бањалучком Оружном суду на девет година затвора због ратног злочина против цивилног становништва у селу Бабановац код Прњавора.

Пресуду је изрекло судско вијеће којем је предсједавала Олга Пантић.

Према наводима у пресуди, Лакић је као припадник војне јединице "Вукови са Вучијака" убио Златка Алиловића. Прије убиства он је у Прњавору 18. фебруара 1993. године око 19 часова са још два наоружана, за сада неидентификована мушкарца, од којих је један био униформисан, а други у цивилу, наоружан аутоматском пушком и бомбама дошао до куће Петра Алиловића. Лакић је тада са једним од саучесника ушао у кућу у којој се налазило седам особа, од којих су двије биле малољетне. Они су тада кундацима пушке и ногама ударали укућане тражећи новац. У једном тренутку Златко Алиловић је отишао у собу како би донио новац, а Лакић је отишао за њим у собу и убио га.

Судија Олга Пантић је рекла да су одбачене примједбе одбране да овај суд није стварно надлежан за овај случај.

- Наводи тужилаштва су неспорно доказани на основу изјава свједока и других доказа. Утврђено је да је Лакић починио злочин који му се ставља на терет - рекла је Пантићева.

Она је додала да када су у питању олакшавајуће околности суд је цијенио да је Лакић у вријеме убиства био млађа особа, његово коректно држање током суђења, као и да раније није осуђиван.

- Када су у питању отежавајући околности за Лакића, цијенили смо да је убио младог човјека са пет хитаца. Осим тога, он је тукао жене које су се налазиле у кући - истакла је Олга Пантић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана