Ћопићу одузета имовина вриједна 20 милиона КМ

Небојша Томашевић
Ћопићу одузета имовина вриједна 20 милиона КМ

Бањалука - Врховни суд РС осудио је у петак Зорана Ћопића (47) из Новог Града на четири године затвора, а с обзиром на то да се ради о правоснажној пресуди, биће му трајно одузета имовина вриједна око 20 милиона марака, за коју је утврђено да ју је стекао прањем новца једног од највећих нарко-босова Дарка Шарића.

Ћопићу је у казну урачунато вријеме проведено у притвору, у којем је био од 26. априла 2011. до 18. јула 2013. године. Истом пресудом директор Ћопићевог предузећа "Авиорент" из Бањалуке Драго Нижол осуђен је на новчану казну од 4.000 марака, а утврђено је да је кривично дјело прање новца починио из нехата. Директор Ћопићевог предузећа "Агрокоп" из Бањалуке Љубо Мрђен раније је, на основу споразума о признању кривице, осуђен на шест мјесеци затвора.

Историјска пресуда

Ово је прва правоснажна пресуда у предметима који се у више земаља воде против Шарића и највећа запљена имовине стечене кривичним дјелом у једном предмету у региону. Правоснажна пресуда против Ћопића донесена је након што је Врховни суд два пута укидао првостепене пресуде којима је такође био проглашен кривим.

Вијеће Врховног суда РС донијело је рјешење којим се одузима 10,8 милиона акција акција Фабрике шећера у Бијељини, које чине 51 одсто капитала тог предузећа. Тај удио био је у власништву Ћопићевог предузећа "Агрокоп" из Бањалуке. Од "Агрокопа" се одузима и 2,67 милиона марака, а од предузећа "Авиорент" авион "цесна", за који је такође утврђено да је купљен прљавим новцем од продаје дроге. Вијеће је одбило захтјев тужилаштва да од предузећа "Авиорент" буде одузета и цистерна.

Одузета имовина, којом је до блокаде управљала Агенција за управљање одузетом нелегално стеченом имовином, постаће власништво РС. Директор Агенције Зоран Станишљевић изјавио је да ће сачинити информацију о одузетој имовини и доставити је Влади РС, која ће убудуће с њом управљати.

Истрагу против Ћопића и његових сарадника три и по године водила је Јединица за финансијске истраге и утврђивање имовине стечене извршењем кривичног дјела МУП-а РС, у сарадњи са МУП-ом Србије.

- МУП РС је задовољан осуђујућом пресудом. То је прва правоснажна пресуда у предмету "Шарић" на којем се ради у више земаља - рекла је портпарол МУП-а РС Мирна Шоја.

Она је нагласила да се пресудом Врховног суда трајно одузима Ћопићева имовина вриједна 20 милиона КМ, за коју је утврђено да је стечена извршењем кривичног дјела.

- То је до сада највећа појединачна вриједност трајно одузете имовине, не само у РС, већ и у региону с обзиром на то да је највећа вриједност одузете имовине у Србији три милиона, а у Хрватској око четири милиона - истакла је Шоја и подсјетила да је у РС до сада блокирана имовина вриједна 49 милиона КМ, за коју се сумња да је стечена извршењем кривичног дјела, а да је рачунајући и Ћопићеву вриједност трајно одузете имовине 21 милион марака.

Хапшење

Ћопић је ухапшен 26. априла 2011. године у Бањалуци у склопу полицијске акције "Машина". Тада су ухапшени и Нижол и Мрђен. Ћопића је Специјално тужилаштво РС оптужило да је од 2008. до половине 2010. године већу количину Шарићевог новца стеченог продајом дроге убацио у привредне токове РС да би прикрио његово поријекло. То је урадио заједно са више лица, међу којима су Нижол и Мрђен. Највише прљавог новца на рачун бањалучког "Агрокопа" уплатиле су оф-шор компаније у власништву Шарића и његових сарадника "Лафинотрејд" и "Метанико" из САД. Новац је уплаћен на основу фиктивних фактура за испоруку сјеменског кукуруза, које је, по Ћопићевом налогу, саставио Мрђен. Суђење Ћопићу и Нижолу почело је 6. новембра 2011. године, а поступак против Мрђена је раздвојен након што је признао кривицу.

Против Ћопића се води кривични поступак и у Србији због прања новца. Специјално тужилаштво за организовани криминал Србије је 6. августа 2010. године подигло оптужницу против Дарка Шарића и још осам особа, укључујући и Ћопића.

Шећерана

Помоћник директора за техничка питања у бијељинској Шећерани Раде Ракић је рекао да су задовољни што је стављена тачка на маратонско суђење због којег је фабрика претрпјела огромне губитке. С обзиром на то да ће Ћопићеве акције прећи у власништво РС, Ракић очекује да што прије буде сазвана скупштина акционара и именована нова управа.

- Надамо се да ће Влада, која ће бити нови већински власник, хитно реаговати, именовати органе управљања и убацити свјеж новац да би се могло почети радити или ће пронаћи стратешког партнера - казао је Ракић и додао да су изгубљене три драгоцјене године током којих је шећер био најатрактивнији артикл.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стево Мирјанић рекао је раније да ће се министарство, када буду створени правни услови, ангажовати у пуном капацитету да би помогли менаџменту Шећеране да покрене фабрику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана