Чобану 16 година робије због убиства газде

Небојша Томашевић
Foto: Принтскрин

БАЊАЛУКА - Урош Шувира (38) из Брода осуђен је у бањалучком Окружном суду на 16 година затвора због убиства Здравка Босанчића (87) из Рибника.

Пресуду је изрекло вијеће којим је предсједавао судија Бранимир Јукић и које је  оптуженом продужило притвор до изрицања првостепене пресуде.

Шувира је ослобођен  плаћања трошкова поступка и адвоката по службеној дужности. То ће бити исплаћено из буџета.

Шувира је код жртве око четири године чувао стоку. Према пресуди, Шувира је Босанчића убио 26. јануара око 22 часа у Босанчићевој кући у Горњем Раткову код Рибника. Након краће свађе он је Босанчића  ударио  керамичком пепељаром најмање шест пута, а тукао га је и шакама и ногама. Нанио му је тешке повреде главе, поломио више ребара и од тих повреда Босанчић је исте вечери преминуо.

Шувира је након злочина тијело убијеног пребацио на кревет и пресвукао му крваву кошуљу те је његовом сину Ранку јавио да је старац преминуо од срчаног удара. 

Образлажући пресуду, судија Јукић је казао да је тужилаштво доказало кривицу оптуженог и да суд није нашао ниједну олакшавајућу околност за њега.

- Отежавајућих околности је било доста, а  то је, између осталог, његова ранија осуђиваност за убиство. Такође, оптужени је покушао  да прикрије трагове злочина и да представи да је оштећени преминуо од срчаног удара. Брисао је крв на мјесту злочина - казао је Јукић.

Појаснио је да суд тврдње оптуженог да је злочин починио у алкохолисаном стању није могао да цијени као олакшавајуће.

- Он се сам довео у то стање, а знао је да када попије алкохол чини кривична дјела-казао је Јукић.

Оштећена породица убијеног Здравка, који има шесторо дјеце упућена је да накнаду штете тражи у парничном поступку.

Шувира је у завршим ријечима истакао да се каје и да му је жао Босанчичћа као да му је био отац. Казао је и да гријеши када попије. Признао да је брисао крв оптуженог у кући, те да се пресвукао након злочина.

Убијени Здравко је живио сам и  бавио се узгојем оваца и крава, а повремено га је обилазио син Ранко. 

И раније убио човјека

Урош Шувира је познат полицији по чињењу кривичних дјела и осуђиван је и раније због убиства. Он је 2008. у Окружном суду Добој осуђен на осам година затвора због убиства Мухарема Беширевића (75) у Сијековцу код Брода.

Према пресуди, брутално га је претукао и усмртио.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана