Церовцу поново суде због отмице у Бијељини, тужилаштво измијенило оптужницу

Небојша Томашевић
Церовцу поново суде због отмице у Бијељини, тужилаштво измијенило оптужницу

БАЊАЛУКА - Републичко тужилаштво на почетку поновљеног суђења Драгану Церовцу у Окружном суду у Бањалуци саопштило је да је измијенило оптужницу те га сада терети за блажи облик кривичног дјела, односно за помагање у отмици Ненада Јаковљевића из Бијељине.

Адвокат Предраг Јешурић затражио је да његов клијент буде ослобођен јер нема доказа да је починио кривично дјело.

Подсјетио је да је Врховни суд Републике Српске два пута укидао осуђујућу пресуду против Церовца и то због битних повреда одредаба кривичног поступка.

– У образложењу и упутама Врховног суда стоји да је психички однос Церовца према кривичном дјелу и цијелој ситуацији такав да он то није желио. Тужилац сада наводи да је ставио на располагање аутомобил отмичарима и истрајава у поступку. Нема доказа да је мој брањеник учествовао ни у помагању. Сада је остало све како је било и раније, а тужилаштво није извело ниједан нови доказ  - рекао  је адвокат Јешурић.

Ово је друга промјена оптужнице у овом случају.

Церовац је прошле године у поновљеном поступку у Окружном суду у Бањалуци осуђен на  шест мјесеци затвора због учешћа у отмици Ненада Јаковљевића из Бијељине.

Прво је 2019. године осуђен на 18 мјесеци затвора. Ову пресуду пет мјесеци касније укинуо је Врховни суд РС, а након тога је измијењена оптужница па је из ње избрисано да је Церовац дјеловао у саставу групе са браћом Видовић.

Церовац је ухапшен у новембру 2018. године на граници БиХ и Србије по потјерници и у притвору се налазио до јануара 2020. године те је тако иза решетака већ провео 14 мјесеци.

Према првостепеној пресуди, он је учествовао у отмици Јаковљевића којег су отели браћа Миљан и Љубан Видовић те га прислили да сачини уговор о позајмици од 8.000 евра због наводног дуга од 2.000 евра.  У пресуди се наводи да је Церовац 14. маја 2018. довезао Миљана Видовића  из Лознице у Бијељину и с њим отишао у кафе бар "Буренце" гдје су били Миљанов брат Љубан и Јаковљевић.

Затим је Видовића и Јаковљевића одвезао из "Буренцета” до Градске управе Бијељина те до књижаре "Мојић" гдје је сачињен уговор о позајмици. Наводи се да је осим тога, Церовац на захтјев Миљана пристао да довезе Фикрету Мушановић како би она умјесто браће  са Јаковљевићем потписала уговор. Након тога, Церовац их је све одвезао до ћевабџинице "Голд" одакле је Јаковљевић покушао да побјегне, али га је Миљан стигао код теретане "Фалкон" у коју га је угурао и претукао.

Церовац је тада из "Голда" довезао Љубана до теретане, а затим обојицу браће и жртву одвезао у Амајлије иако је видио да Јаковљевић има крви око уста.

Током вожње Миљан је пријетио Јаковљевићу да ће му пуцати у ноге те је Љубану рекао да „зове Микија да донесе пиштољ“. У Амајлијама су браћа  претукла Јаковљевића, након чега их је Церовац вратио у Бијељину те браћи Видовић рекао да мора да иде те су он и Миљан отишли у Србију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана