Церовац ослобођен оптужби за помагање у отмици Јаковљевића

Небојша Томашевић
Церовац ослобођен оптужби за помагање у отмици Јаковљевића

БАЊАЛУКА - Драган Церовац (29) из Лознице у бањалучком Окружном суду ослобођен је оптужби за помагање у отмици Ненада Јаковљевића из Бијељине.

Ово је трећа пресуда, а Врховни суд Републике Српске до сада је два пута укидао осуђујућу пресуду против Церовца. 

Прије изрицања ове пресуде Републичко тужилаштво је измијенило оптужницу те умјесто за учешће у отмици, Церовцу ставило на терет помагање у отмици.

Пресуду је изрекло вијеће којим је предсједавала судија Сњежана Кудрић. 

Она је истакла да суд сматра да није на сигуран начин доказно да је оптужени починио дјело за које се терети. 

Уколико ова ослобађајућа пресуда постане правоснажна Церовцу ће морати бити исплаћена одштета јер је у притвору провео 14 мјесеци.

Церовац је  прошле године у поновљеном поступку у Окружном суду у Бањалуци био осуђен на  шест мјесеци затвора због учешћа у отмици Јаковљевића. 

Та пресуда је укинута у фебруару.

Прије тога је 2019. године добио 18 мјесеци затвора, али је и ту пресуду  укинуо Врховни суд РС. Након те укидајуће пресуде је измијењена оптужница и Церовцу је тада стављено  на терет блажи облик кривичног дјела отмица. 

Тада је из оптужнице избрисано да је он дјеловао у саставу групе са браћом Миљаном и Љубаном Видовићем које терете да су у мају 2018. године отели Јаковљевића и присилили да сачини уговор о позајмици од 8.000 евра због наводног дуга од 2.000 евра.  

Након тих измјена Церовац је осуђен на пола године, а та пресуда је укинута   по жалби одбране. 

Према оптужници,које сад ослобођен, Церовац је 14. маја 2018. довезао Миљана  из Лознице у Бијељину и с њим отишао у кафе бар "Буренце" гдје су били Миљанов брат Љубан и Јаковљевић. 

Затим је Видовиће и Јаковљевића одвезао из "Буренцета" до Градске управе Бијељина те до књижаре "Мојић" гдје је сачињен уговор о позајмици.

Наводи се да је осим тога, Церовац на захтјев Миљана пристао да довезе Фикрету Мушановић како би она умјесто браће  са Јаковљевићем потписала уговор. 

Након тога Церовац их је све одвезао до ћевабџинице "Голд" одакле је Јаковљевић покушао да побјегне, али га је Миљан стигао код теретане "Фалкон" у коју га је угурао и претукао. 

Церовац је тада из "Голда" довезао Љубана до теретане, а затим обојицу браће и жртву одвезао у Амајлије иако је видио да Јаковљевић има крви око уста. 

Током вожње Миљан је пријетио Јаковљевићу да ће му пуцати у ноге те је Љубану рекао да зове Микија да донесе пиштољ. У Амајлијама су браћа  претукла Јаковљевића, након чега их је Церовац вратио у Бијељину те браћи Видовић рекао да мора да иде те су он и Миљан отишли у Србију. 

Љубан је заједно с извјесним Микијем, Јаковљевићу узео и други пасош те су га одвели у његов стан у Бијељини и оставили. 

Видовићи побјегли и за њима се још трага, а према незваничним информацијама налазе се у Новом Саду.

Церовац је ухапшен у новембру 2018. на граници БиХ и Србије по потјерници и у притвору је био до јануара 2020. године


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана