Череку потврђено три године и осам мјесеци затвора

Н. Т.
Череку потврђено три године и осам мјесеци затвора

Бањалука - Бивши начелник општине Брод и потпредсједник Социјалистичке партије Милован Черек правоснажно је осуђен у Врховном суду РС на три године и осам мјесеци затвора и новчану казну од 24.000 марака због примања мита и противзаконитог посредовања.

Портпарол Врховног суда Јелена Деспотовић рекла је да су одбијене жалбе одбране као неосноване и да је потврђена првостепена пресуда бањалучког Окружног суда.

Череку је првостепеном пресудом забрањено обављање јавне функције пет година од дана правоснажности пресуде. Такође му је одузета имовинска корист од 122.500 марака коју је зарадио кривичним дјелом. У пресуди се наводи да је он противправно прибавио 136.000 марака.

Према наводима у пресуди, Черек је узео 126.000 марака мита од предузећа "2Д Живковић" из Дервенте како би ова фирма добила посао на тендеру за изградњу "Аква парка" у Броду. Осим тога, он је од директора и власника "Лимикома" Миливоја Шормаза примио 10.000 марака како би омогућио да предузеће "Градска топлана" Брод одобри исплату дијела доспјелих дуговања том предузећу.

Черек је био ухапшен 14. септембра 2012. године заједно са директором Дирекције за изградњу и развој општине Брод Бором Милошевићем и техничким секретаром бродског СП-а Ђурђом Теодосић, која је била свједок на суђењу.

У случају "Черек" раније су осуђени бивши директор Дирекције за изградњу и развој општине Брод Боро Милошевић јер је помогао у примању мита, као и власник бањалучког предузећа "Лимиком" Миливоје Шормаз због противзаконитог награђивања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана