Чаушевић поставио и активирао експлозив

Нeбојша Томашевић
Чаушевић поставио и активирао експлозив

Сарајево - Свједок тужилаштва БиХ Aднан Харачић јуче је у Суду БиХ казао да је Харис Чаушевић, који је оптужен за терористички напад у Бугојну, направио, поставио и активирао експлозивну направу иза зграде Полицијске станице у Бугојну.

У овом нападу почињеном 27. јула 2010. године погинуо је полицајац Тарик Љубушкић, а шесторо његових колега је рањено.

Харачић је био оптужен у овом случају, али је закључио споразум о признању кривице. У том споразуму је наведено да он има обавезу да свједочи и да му се може изрећи затворска казну од 12 до 15 година.

Осим Чаушевића и Харачића у овом случају оптужен је и Насер Палисламовић.

Харачић је казао да је Чаушевића познавао неколико година и да је у више наврата видио да он посједује оружје и експлозив.

Истакао је да је ноћ уочи напада Чаушевић позвао Харачића да дође у његову кућу.

- Сједио је на лежају и казао ми: "Хоћу, брате, да дигнем полицијску станицу у ваздух". Ја сам му казао: "Немој, гдје ћеш то радити". Потом је донио спорогорећи штапин, детонаторске каписле и клијешта којима је састављао направу. Ја сам се тада изгубио и покушао да га одговорим - рекао је Харачић.

Према његовим ријечима, Чаушевић му је неколико дана прије напада казао: "Видјећеш шта ће бити за Aјватовицу".

- Након што је саставио детонаторске каписле и штапин, то је све повезао са четири велике противтенковске мине које су биле у врећи у гаражи његове куће. Том приликом је донио војничке панталоне и капе које је обукао - испричао је Харачић.

Он је истакао да је Чаушевић то ставио у тачке које су заједно одвукли у близину полицијске станице.

- Када смо дошли у близину полицијске станице, Чаушевић ми је рекао да сам слободан и да повучем тачке назад до моје куће - казао је Харачић и додао да је послије петнаестак минута чуо и осјетио велику експлозију.

Рекао је да га је дјевојка сутрадан око десет часова позвала и да је тада сазнао да је погинуо полицајац Тарик Љубушкић.

За терористички напад у Бугојну суди се и Неџаду Кешки, Харису Шпаги и Емину Османагићу који су оптужени за помагање Насеру Палисламовићу у бјекству послије напада. Њихов предмет раздвојен је од Чаушевићевог и Палисламовићевог.

Приговори

Предсједник судског вијећа Горан Радевић због заштите свједока није дозволио приговоре одбране.

Одбрана и Харис Чаушевић испитиваће свједока унакрсно на сљедећем рочишту.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана