Чамберу мања казна за убиство Савановића

Небојша Томашевић
Чамберу мања казна за убиство Савановића

БАЊАЛУКА - Врховни суд Републике Српске смањио је казну Далибору Чамберу (47) из Лакташа, те га правоснажно  осудио на 25 година и три мјесеца затвора због убиства Душка Савановића (24), рањавање Алексе Бабића (24) те недозвољено држање оружја.

Пресуда је изречена након што је дјелимично уважена жалба браниоца оптуженог.

 - Радње оптуженог, описане у изреци  пресуде, за које је оглашен кривим, правно квалификују и то кривично дјело тешко убиство из члана 125. став 1. тачка 6. у вези са чланом 22. Кривичног законика Републике Српске и кривично дјело недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја из члана 361. став 4. Тако се  за тешко убиство утврђује казна дуготрајног затвора у трајању од 25 година, док је за кривично дјело недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја утврђена казна од шест мјесеци затвора. Примјеном законских прописа оптуженом је изречена јединствена казна од 25  година и три мјесеца затвора  у коју му се урачунава вријеме проведено у притвору од 31. децембра 2020. године па надаље - рекла је секретар Врховног суда РС Јелена Деспотовић.

Чамбер је ранијом пресудом бањалучког Окружног суда био осуђен на 30 година затвора. Том пресудом је  за тешко убиство  добио  29 година, а  за недовзољену производњу и промет оружја или експлозивних материја годину и по затвора па му је изречена јединствена казна од 30 година.

Према пресуди, злочин се десио 31. децембра 2020. године око 22.30 часова испред бензинске пумпе „НИС Петрол“ у Трну. Те вечери прво је дошло до свађе, а затим и до физичког сукоба између Чамбера и Милана Ђуђевића, који је признао кривицу и осуђен,  са једне стране те Бабића и  Савановића са друге стране.

У пресуди се наводи да су те вечери Чамбер и Ђурђевић „мерцедесом C“  дошли на пумпу, а Савановић и Бабић „мерцедесом GLK 220“. Током сукоба  је Чамбер  о извадио пиштољ „ЦЗ“, за који нема оружни лист ни дозволу за ношење, те је  испало први хитац према „мерцедесу GLK“ који је погодио задњи лијеви точак. Након тога Савановић и Бабић су сјели у возило и покушали да напусте лице мјеста, али их је Чамбер зауставио.

-Пришао је возилу са усмјереним пиштољем и отворио врата возача гдје био  Бабић који је изашао и дошло је до сукоба.  Чамбер је, у намјери да га убије, према Бабићу испалио хитац и погодио га у лијево стопало, нанијевши му устрелну рану - наводи се пресуди.

Додаје је Савановић, у намјери да спријечи напад, Чамбера ударио песницом и оборио на асфалт.

- Чамбер је пао леђима и из тог положаја, у намјери да га убије, испалио хитац према Савановићу, који је у том моменту био окренут леђима и удаљен између два до три метра од њега. Савановић је задобио прострелну рану карлице и трбуха, усљед чега долази до масивног унутрашњег искрварења. Превезен је у Ургентни центар УКЦ-a Српске гдје је подлегао -  наводи се у пресуди и додаје да је Ђурђевић одвезао Чамбера с мјеста злочина како би му помогао да прикрије пиштољ и друге трагове.

Ђурђевић је добио годину затвора за помагање учиниоцу послије кривичног дјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана