Букмир негирала да је одавала службене тајне Суда БиХ

Небојша Томашевић
Букмир негирала да је одавала службене тајне Суда БиХ

Сарајево - Жељка Букмир (32) из Љубушког, која је оптужена за злоупотребу положаја и одавање службених тајни, негирала је кривицу у Суду БиХ.

Против Букмирове је у мају ове године оптужницу подигло Тужилаштво БиХ које је терети да је крајем 2011. године, радећи као судски приправник у Суду БиХ, злоупотријебила положај и повриједила тајност поступка у оквиру предмета против више осумњичених са подручја западне Херцеговине. Истрага у овом предмету се водила против више особа због организованог криминала, кријумчарења и недозвољене производње и растурања неоцарињене робе. Према оптужници Букмирова је, након што је сазнала да се у предмету "Ота Море" воде посебне истражне радње, контактирала са првоосумњиченим кога је познавала. Она му је пренијела да се против њега и више других особа спроводи истрага и да им законито пресрећу телекомуникације. Након тога, осумњичени припадници организоване групе престали су да комуницирају путем телефона и промијенили су телефонске бројеве, што је довело до немогућности прикупљања доказа, те обустављања истраге у том предмету.

Бранилац Букмирове, адвокат Јосип Муселимовић је рекао да вјерује да нема доказа за оно што се наводи у оптужници. Букмирова је радила и на пракси у склопу обављања приправничког стажа у Земљишно-књижном одјељењу Општинског суда у Сарајеву. Контактирала је са особама из криминалног миљеа, а истовремено се често виђала са судијама, политичарима, војним лицима који су јој куповали скупоцјене парфеме и удварали јој се. Од њих је и сазнавала тајне информације из истрага.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана