Браћи Шимић укупно 21 година затвора

СРНА
Браћи Шимић укупно 21 година затвора

Сарајево - Суд БиХ изрекао је првостепену пресуду, којом су браћа Мато и Благо Шимић осуђени на укупно 21 годину затвора због промета дрогама, недозвољеног држања оружја и угрожавања безбједности.

Мате Шимић је осуђен на 13 година затвора као вођа организоване криминалне групе која се бавила трговином марихуане из БиХ у Хрватску, а окривљен је и за недозвољено држања експлозива, као и за пријетње комесару Министарства унутрашњих послова Западно-херцеговачког кантона Зорану Галићу.


Благо Шимић је осуђен на осам година затвора јер је као припадник ове криминалне групе учествовао у међународној трговини дрогом, те за недозвољено држања експлозива.

Оптуженима се у изречену казну затвора урачунава вријеме проведено у притвору, саопштено је из Суда БиХ.

Суд је донио и рјешење којим се Шимићима продужава притвор, који може трајати најдуже још девет мјесеци, односно до 17. децембра или до нове одлуке Суда.

Према оптужници Тужилаштва БиХ, Мате Шимић организовао је и руководио групом за организовани криминал, којој је приступио Благо Шимић и друге њима познате особе с подручја општине Груде, а од 2004. до 2007. године у више наврата превезена је већа количина марихуане, намијењена продаји на подручју Хрватске.

У измијењеној оптужници, потврђеној 11. октобра 2013. године, између осталог, се наводи да је 17. децембра 2012. године у кући оптужених у Грудама пронађено 10,5 килограма марихуане, као и 11 штапина експлозивне материје "камниктит" и "витезит".

Ирена Пехар, бранилац браће Шимић, најавила је жалбу на пресуде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана