Браћи Шимић 21 година затвора

Горан Обрадовић
Браћи Шимић 21 година затвора

Сарајево - Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је првостепену пресуду браћи Мати и Благи Шимићу, којом су осуђени на укупно 21 годину затвора због припадности организованој криминалној групи која се бавила кријумчарењем дроге, недозвољеним држањем оружја или експлозивних материја, те угрожавањем безбједности.

Мате је осуђен на 13 година затвора као вођа организоване криминалне групе која се бавила трговином марихуане из БиХ у Хрватску. Осуђен је и за недозвољено држање експлозива те за пријетње комесару МУП-а Западнохерцеговачког кантона Зорану Галићу. Благо је осуђен на осам година, јер је учествовао у међународној трговини дрогом те за недозвољено држање експлозива.

Мате је од 2004. до 2007. године организовао криминалну групу којој су се придружили његов брат Благо, Иван Колобарић и други. Група је основана како би набављали марихуану, коју су превозили преко илегалних граничних прелаза из БиХ у Хрватску. Колобарић је преко илегалних граничних прелаза превозио дрогу у Имотски, гдје су га чекали Шимићи, а затим би заједно дрогу превезли купцима у Шибеник или Загреб. Колобарић је добио имунитет од кривичне одговорности у замјену за свједочење против Шимића. Крајем децембра 2012. године полиција је пронашла десет и по килограма дроге и једанаест штапина експлозива на имању Шимића у Грудама. Мате је осуђен јер је у новембру 2011. године у Грудама пријетио Галићу и рекао да ће му "летјети глава" и да ће му довести вехабије који ће силовати његову супругу и дјецу, а он ће то гледати.

Бањалучко Окружно тужилаштво

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана