Бошку Видовићу четири мјесеца затвора и 500 КМ казне

Срна
Foto: гс

БРЧКО - Предсједник Клуба борилачких вјештина Брчко Бошко Видовић /49/ осуђен је на четири мјесеца затвора и 500 КМ новчане казне јер је половину гранта додијељеног том удружењу, према међусобном договору, предао посланику Скупштине дистрикта у прошлом сазиву Ћазиму Дачају, саопштено је из Тужилаштва у Брчком.

У саопштењу се истиче да је Тужилаштво доказало кривицу оптуженог да је искориштавањем положаја злоупотријебио буџетске грантове додијељене том удружењу. Тужилаштво је процесуирало Видовића под оптужбама да је 2015. и 2016. године, посредством Мехмедалије Бркића дошао до Дачаја да би му осигурао грант за рад Удружења, уз договор да ће му по исплати средстава предати половину новца, наведено је у оптужници.

Оптужница терети Видовића да је, након уврштавања грантова за Клуб борилачких вјештина у буџет дистрикта према амандманима Дачаја и њиховој реализацији, посредством Бркића у два наврата предао Дачају укупан износ од 27.000 КМ.

"Пошто је његовом удружењу исплаћен износ од 16.452,71 КМ на име гранта за 2015. годину, Видовић је 7.500 КМ дао Бркићу, од чега је он 7.000 КМ предао Дачају. Исто тако, по исплати гранта за 2016. годину од 41.313,56 КМ, оптужени му је издвојио и по Бркићу доставио 20.000 КМ", наводи се у оптужници.

Оптужница против Видовића доказана је пред Основним судом који га је затим, на основу споразума о признању кривице закљученим с Тужилаштвом, осудио.

Изузев одлуке о кривичноправној санкцији, оптужени пресуду може побијати жалбом пред Апелационим судом. У саопштењу се напомиње да је мјера одузимања имовинске користи прибављене злоупотребама при додјели грантова овом и другим удружењима грађана, раније изречена у пресуди Дачају. Према пресуди, којом је за злоупотребу положаја или овлашћења неправоснажно осуђен на четири године затвора, он је одговоран да у Буџет дистрикта уплати износ од 131.000 КМ.

Изречена му је и забрана вршења дужности посланика у Скупштини у трајању од пет година, у чије трајање се неће рачунати вријеме проведено на издржавању казне. Доказивање кривичних дјела корупције почињених злоупотребом јавних средстава и строго кажњавање одговорних особа, као и спречавање осуђених да понове таква или слична кривична дјела, и даље је у фокусу заједничког рада Тужилаштва и Полиције дистрикта Брчко, наведено је у саопштењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана