Бивши замјеник правобраниоца у Приједору ослобођен кривице за злоупотребе

Небојша Томашевић
Бивши замјеник правобраниоца у Приједору ослобођен кривице за злоупотребе

БАЊАЛУКА - Некадашњи замјеник правобраниоца Републике Српске у сједишту у Приједору Зоран Басрак (66)  у бањалучком Окружном суду ослобођен је оптужби да је злоупотребом положаја омогућио да његов отац Боро Басрак незаконито добије земљиште у посјед и тако оштетио Српску за око 2.522 КМ.

Пресуду је изрекао судија појединац Синиша Марковић.

- Анализом доказа суд је утврдио да радње оптуженог описане у оптужници нису у узрочној вези са посљедицом. Оптужени није био запослен у органу који је донио одлуку о промјени титулара над некретнином. Његовим радњама није дошло до промјене титулара и зато суд сматра да оно што је  према оптужници учинио није кривично дјело - рекао је судија Марковић и додао да ће детаљно образложење навести у писаној пресуди.

Пресудом је одлучено да трошкови кривичног поступка падају на терет буџета

Републички тужилац Жана Бојић најавила је да ће када добију пресуду одлучити о даљим корацима и уложити жалбу.

Басраков адвокат Жељко Гњатовић казао је да је пресуда исправна.

- Оптужени није учинио кривично дјело. Чак и да је уложио жалбу на рјешење РУГИПП-а којим је његовом оцу признато право над имовином она би била одбијена. Право над имовином је признато на основу Закона о узурпацијама - рекао је Гњатовић.

Оптужница, које сад неправоснажно ослобођен, терети Басрак да је починио кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлашћења у периоду од 30. јула 2014. године до 5. новембра 2016. године, као замјеник правобраниоца на подручју Новог Града и Приједора, приликом поступања у управном поступку у предмету Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) Бањалука, покренутом по захтјеву његовог оца Боре Басрака за признавање права власништва земљишта узурпацијом. Радило се о шуми над којом је промијењена својина са дотадашњег титулара Независне Државе Хрватске у корист Републике Српске. 

У оптужници се наводи  да  оптужени  у намјери да оцу прибави корист није тажио своје изузеће те је свјесно пропустио изјавити жалбу на рјешење РУГИПП-а, а потом и покренути управни поступак на рјешење којим је одбијена жалба ЈП "Шуме Српске" на поменуто рјешење РУГИПП-а. 

Додаје се да је усљед пропуста Басрака у јавним евиденцијама извршена укњижба права својине на некретнинама у корист његовог оца Боре на који начин му је прибавио корист од 2.522,98 КМ, а за тај износ оштетио Републику Српску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана