Бившем полицијском комесару 11 година затвора

Горан Обрадовић
Бившем полицијском комесару 11 година затвора

Сарајево - Бивши комесар Полиције Унско-санског кантона (УСК) Рамо Бркић осуђен је у сриједу у Суду БиХ на 11 година затвора због производње и промета дроге, злоупотребе положаја и корупције.

Осим њега осуђени су Сенад Шабић на десет година и Сатко Кекић на пет година затвора.

Према пресуди они су дужни да врате имовинску корист коју су стекли овим кривичним дјелима и то Бркић 40.000 евра и 17.500 марака, а Шабић 100.000 марака.

Они су ухапшени у великој полицијској акцији "Кастел", коју је Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) спровела у децембру 2010. године. Инспектори су послије вишемјесечне истраге ухапсили 41 особу, међу којима су полицијски функционери и људи из политичког живота УСК-а.

Према пресуди Бркић се договорио са Сенадом Шабићем, Неџадом Куртовићем и Зијадом Муратовићем о производњи и промету марихуане. Потом су у своју криминалну групу укључили још особа, међу којима је и Кекић. Група је била добро организована и тачно се знало ко и шта ради.

Куртовићу и Муратовићу је уочи суђења замијењен статус оптужених у главне свједоке. Открили су све детаље о производњи и продаји дроге, а заузврат су добили имунитет од кривичног гоњења. Више ухапшених склопило је споразуме са тужилаштвом.

Ову групу је организовао Бркић, који је позвао Куртовића и рекао да контактира са Муратовићем и Шабићем и да ће им он пружати заштиту, а да они почну да производе марихуану. Та група је од 2007. године узгајала марихуану на три локације у УСК-у. Сваке године су производили најмање 100 килограма дроге, коју су продавали у западној Европи.

Опширније прочитајте у штампаном или електронком издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана