Бившем полицијском комесару 11 година робије

Небојша Томашевић
Бившем полицијском комесару 11 година робије

Сарајево - Бивши комесар Полиције Унско-санског кантона (УСК) Рамо Бркић осуђен је на 11 година затвора, Сенад Шабић на 10 година и Сатко Кекић на пет година због организованог шверца дроге, злоупотребе службеног положаја и давање дара.

Пресуду је у поновљеном поступку изрекло вијеће Апелционог одјељења Суда БиХ.  У одлуци овог одјељења  се наводи да је пресуда правоснажна и да на њу није дозвољена жалба.

У оквиру пресуде Суд је донио рјешење којим се Бркићу одузима 40.000 евра незаконито стечене имовинске користи и још 15.000 марака.

Ова пресуда је донесена након поновљеног суђења јер је апелационо вијеће Суда БиХ прошле године дјелимично укинуло првостепену пресуду у овом случају од 18. децембра 2013. године. У најновијој пресуди се наводи да су Бркић, Шабић и Кекић оглашени кривим јер су организовали шверц наркотицима на подручју Унско-санског кантона. Додаје се да је Бркић искористио своју дужност високог полицијског комесара и током 2006. године ступио у контакт с нарко-дилерима у УСК  и договорио продају марихуане. У тој групи осим Бркића, Кекића и Шабића били су Неџад Куртовић, Зијад Муратовић, Енвер Окановић, те Перо Комшић из Хрватске и Борис Јанежић из Словеније. Новац од продаје дроге дијелили су међусобно и с Бркићем. Ова група је од 2007. године узгајала марихуану на три локације у УСК-у. Сваке године су производили око 100 килограма дроге, коју су продавали у западној Европи.

Сви  су  ухапшени у великој полицијској акцији "Кастел", коју је Државна агенција за истраге и заштиту (SIPA) спровела у децембру 2010. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана