Бихаћ: Српски војници свједочили о злостављању прије размјене

Aгенције
Бихаћ: Српски војници свједочили о злостављању прије размјене

Сарајево - У наставку суђења пред Кантоналним судом у Бихаћу данас су, на суђењу петорици некадашњих припадника такозване Армије БиХ за физичко и психичко малтретирање више од 30 некадашњих припадника Војске Републике Српске /ВРС/, свједочила четворица српских заробљеника.

Они су као свједоци оптужбе испричали како су их непознати војници малтретирали у аутобусу приликом одвођења на размјену у марту 1995. године, јавила је Балканска истраживачка мрежа /Бирн/.

Свједок Александар Љуић рекао је да је заробљен 25. новембра 1994. године у Голубићу, надомак Бихаћа, те да је у заробљеништву – прво у Цазину, а затим у Бихаћу – био до 11. марта 1995. године, када је с групом других заробљеника ВРС размијењен у Личком Петровом Селу.

"Прије самог уласка у аутобус завезане су нам очи и наређено нам је да спустимо главе. Тад су нас почели тући и тјерати да пјевамо неке пјесме", навео је Љуић.

Он је додао да је заробљеницима љекарска помоћ указана у амбуланти у Босанском Петровцу.

"Ја сам био сав плав и натечен од удараца", рекао је Љуић.

И свједоци Љубо Јовичић, Марко Голић и Милутин Зрнић били су у групи заробљеника које су током спровођења на размјену 11. марта 1995. године у аутобусу физички малтретирали.

Према ријечима Јовичића, на путу од Цазина до Личког Петровог Села аутобус са заробљеницима ишао је споро, а стајали су неколико пута.

"На поду смо сједили завезаних очију и спуштених глава. Тукли су нас и наредили да пјевамо жБосно мојаж. Колико се сјећам, из Цазина смо кренули око пола осам, а у Личко Петрово Село стигли смо и размијењени око 11.30", рекао је Јовичић.

За физичко и психичко малтретирање више од 30 некадашњих припадника ВРС током спровођења на размјену из Цазина и Бихаћа оптужени су Хусеин Бегић, Сафет Ковачевић, Мухамед Анадолац, Абид Љубијанкић и Сабахудин Хафурић, некадашњи припадници такозване Армије БиХ.

Нити један од данас саслушаних свједока није оптужене препознао као особе које су их спроводиле на размјену и тукле,преноси Бирн.

Наставак суђења заказан је за 13. децембар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана