Басти двије године затвора због покушаја убиства

Небојша Томашевић
Басти двије године затвора због покушаја убиства

Бањалука - Мирко Баста (65) из Бањалуке правоснажно је осуђен у Врховном суду Републике Српске на двије године затвора због покушаја убиства познаника Мухамеда Зулића.

Овим је потврђена првостепена пресуда бањалучког Окружног суда која му је изречена у марту ове године.

Секретар Врховног суда РС Јелена Деспотовић рекла је да је вијеће одбило жалбу Басте као неосновану и потврдило првостепену пресуду.

Басти је изречена и мјера обавезног лијечења зависности од алкохола. Ова мјера спроводиће се уз затворску казну.

Према наводима у пресуди, Баста је 15. септембра прошле године, тешко пијан, ножем у леђа убо Зулића у бањалучкој улици Новака Пивашевића. Прије тога Зулић, Баста и њихов познаник Ж. И. сједјели су испред куће за баштенским столом и пили алкохол. У једном тренутку дошло је до свађе између Басте и Зулића, који је устао од стола и кренуо да иде. Тада је Баста кренуо за њим и убо га ножем на преклоп у десну страну леђа. Зулић се касније опоравио од повреда.

У пресуди се наводи да је Баста у вријеме када је починио кривично дјело имао 3,44 промила алкохола у крви.

Судија бањалучког Окружног суда Весна Станковић-Ћосовић рекла је, образлажући првостепену пресуду, да је вијеће Басти ублажило казну због његовог тешког имовног стања, болести   и чињенице да је дјело починио у стању битно смањене урачунљивости.

Током суђења је утврђено да су Баста и Зулић одређено вријеме живјели заједно у Зулићевој кући у улици Новака Пивашевића. Приликом поменуте свађе Зулић је наводно говорио Басти како му не плаћа кирију и провоцирао га због других ствари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана